Hopveld Schijndel
Vanaf een afstandje is het al duidelijk te herkennen: het hopveld achter de Schaapskooi in Schijndel. Op dit veld groeit hop, een basisingrediënt van bier. De dunne leidraden die de hopplant de hoogte in helpen zijn gespannen tussen houten palen die zeven meter de lucht in gaan. In het voorjaar legt de snelgroeier die meters af in slechts een paar maanden tijd. De klimplant groeit soms wel twintig centimeter per dag!
Hopoogstfeest
Rond 21 juni, de langste dag van het jaar, heeft de plant zijn hoogst…
Vanaf een afstandje is het al duidelijk te herkennen: het hopveld achter de Schaapskooi in Schijndel. Op dit veld groeit hop, een basisingrediënt van bier. De dunne leidraden die de hopplant de hoogte in helpen zijn gespannen tussen houten palen die zeven meter de lucht in gaan. In het voorjaar legt de snelgroeier die meters af in slechts een paar maanden tijd. De klimplant groeit soms wel twintig centimeter per dag!
Hopoogstfeest
Rond 21 juni, de langste dag van het jaar, heeft de plant zijn hoogste punt bereikt. Vanaf dan komen de hopbellen, de bloem van de hopplant, tot bloei. In september worden de begroeide leidraden naar beneden gehaald en kunnen de hopbellen geoogst worden. Dan wordt ook het lokale oogstfeest gevierd, inclusief muzikale stoet, hopkoningin en een heilige mis in het hopveld. Na een zorgvuldig droogproces in de hop-est (de gele droogschuur vlak bij het hopveld) is de hop klaar voor gebruik. Nu kunnen de bierbrouwers aan de slag.
Eeuwenoude landbouwhistorie
Deze streek kent een eeuwenoude historie op het gebied van hopteelt. Veel boeren hadden bij hun boerderij een veld met hopkuilen. In deze kuilen stonden lange hopstaken waar de hopplant tegenaan groeide. In de achttiende eeuw lagen verspreid over Schijndel tienduizenden hopkuilen. De handel in gedroogde hopbellen vormde een mooie bijverdienste voor de boeren, die verder voornamelijk rogge, aardappelen en haver teelden. De hopteelt verdween uiteindelijk helemaal uit Schijndel, maar werd hier zo’n twintig jaar geleden in ere hersteld met de aanleg van een nieuw hopveld.
Licht en lucht
Albert van Kaathoven en Huub Lackamp zijn bestuurders van ’t Hopbelleke, een vereniging van hobbybrouwers. De vereniging neemt ook het beheer van het Schijndelse hopveld voor haar rekening. Samen lopen ze door het recent aangeplante hopveld, waarin zeven rijen met verschillende hopplanten staan. In de buitenste rijen staan de bitterhoppen en in de binnenste rijen vind je de aromahoppen. Albert legt uit: “Om tien liter bier te brouwen heb je 20 gram gedroogde hop nodig. Dit veld met 280 planten levert zo’n 100 kilogram gedroogde hop op. Voor een goede oogst is het belangrijk dat de hopbellen bovenin genoeg licht en lucht krijgen. Als je goed kijkt zie je dat de leidraden ervoor zorgen dat de planten niet te dicht bij elkaar groeien.” Welke bieren worden er zoal gebrouwen van deze Schijndelse hop? “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan tripel, quadrupel, witbier, herfstbok en lentebok. We brouwen van licht tot zwaar. En, onze hop wordt ook afgenomen door professionele brouwers van kleine brouwerijen,” vertellen de clubbestuurders. De Schijndelse hop vindt tegenwoordig, net als eeuwen geleden, weer zijn weg door stad en land.
Zelf proeven en ervaren
Wil jij wel eens zo’n biertje met hop van Schijndelse bodem proeven? Dat kan natuurlijk op het terras van De Schaapskooi. Ervaar hier de smakelijke Witte Wollige Weizen. Voor groepen worden op aanvraag hopexcursies inclusief bierproeverij georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de website van De Schaapskooi of 't Hopbelleke.