Kunstroute Schijndel - op de fiets
Wist je dat er in Schijndel en Wijbosch meer dan honderd prachtige kunstwerken te bewonderen zijn? Gewoon in de buitenlucht! Daarom hebben wij een mooie route samengesteld waarbij je er zoveel mogelijk tegen komt. Ontdek Schijndel alsof het een groot openlucht museum is. Veel fietsplezier!
Dit ga je zien
5482 NE Schijndel
Kunstwerk - De Specht
Bij de heropening van Museum Jan Heestershuis in 1999 werd de expositie ‘In heesters kunnen vele vogels zich nestelen’ georganiseerd.
Kunstwerk - De Specht
Bij de heropening van Museum Jan Heestershuis in 1999 werd de expositie ‘In heesters kunnen vele vogels zich nestelen’ georganiseerd. De specht is een achtergebleven vogel uit deze expositie. De vogel is een symbool voor een nieuwe start en doorzettingsvermogen. Ze worden gezien als boodschapper en brengers van geluk.
Ans Jager, de bedenkster van de specht, is kunstenares en theatermaker en woont in Lith.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Fiets.
Kunstwerk - 'Nieuw Leven'
In 1986 vierde de Congregatie van de Zusters van Liefde haar 150-jarig bestaan in Schijndel. De gemeente gaf Ru van Rossem opdracht dit in brons te vatten.
Kunstwerk - 'Nieuw Leven'
In 1986 vierde de Congregatie van de Zusters van Liefde haar 150-jarig bestaan in Schijndel. Het gemeentebestuur gaf Ru van Rossem opdracht dit jubileum in brons te vatten. Het beeld verbeeldt de kracht van oud en nieuw, de zorg voor het zwakke, de opgang naar nieuw leven. De beeldengroep staat in de schaduw van het zusterklooster. Het paard en veulen zijn volop in beweging.
Rudolf Harold van Rossem werd geboren in Amsterdam. Hij won toonaangevende prijzen voor zijn werk. Het werk van Ru van Rossem word geïnspireerd door een veelvoud van culturen, waar Ru zich altijd in bleef verdiepen en zeer veel bewondering voor had, met name de oosterse culturen spraken het meest tot de verbeelding. Een ander centraal thema in van Rossem’s werk zijn dieren. De tekenaar werd op een gegeven moment beeldhouwer. Op deze manier konden vormen praktisch tot leven komen. Inmiddels zijn er een vijftal boeken verschenen over het werk van Ru van Rossem, met daarin alle hoogtepunten van zijn oeuvre als etser, tekenaar en beeldhouwer.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Fiets.
Kunstwerk - 'De Kloek'
'De Kloek' herinnert de inwoners van Schijndel aan de bescherming en verzorging die de Zusters van Liefde van het Lidwinaklooster tijdens WOII.
Kunstwerk - 'De Kloek'
Het monument 'De Kloek' herinnert de inwoners van Schijndel aan de bescherming en verzorging die de Zusters van Liefde van het Lidwinaklooster tijdens de Tweede Wereldoorlog aan 27 Amerikaanse parachutisten hebben geboden. Het monument is een bronzen beeld van een kip die haar jongen beschermt tegen de dreiging van een roofvogel.
Met operatie 'Market Garden' (een offensief van 17 tot 26 september 1944) wilden de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen veiligstellen, zodat vanuit België de grondtroepen over deze bruggen naar het IJsselmeer konden oprukken. De Slag om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte. Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied ('de Corridor') behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.
Tijdens de operatie zijn duizenden Amerikaanse parachutisten op Brabantse bodem neergekomen. Sommigen kwamen echter buiten het voor hen bestemde gebied neer. Midden in vijandig gebied waren ze dan aangewezen op hulp van de plaatselijke bevolking voor onderdak en voedsel.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Fiets.
Kunstwerk - 'Hardware – Software'
In ‘Hardware – Software’ ontmoeten een vergelijkbare harde en zachte vorm elkaar en benadrukken elkaar ruimtelijk gesproken.
Kunstwerk - 'Hardware – Software'
In ‘Hardware – Software’ ontmoeten een vergelijkbare harde en zachte vorm elkaar en benadrukken elkaar ruimtelijk gesproken. Het kunstwerk van 3,5 meter is in maart 1993 onthuld en gemaakt door beeldend kunstenaar PéPé Grégoire (3 november 1950, Teteringen). PéPé studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam van 1968 tot 1974 en heeft als kunstenaar een behoorlijke staat van dienst. Hij gaat in zijn werk veelal uit van thema’s als windkracht, armen en benen, en het menselijk profiel. Zijn werk is veelal herkenbaar aan tegenstellingen in structuren van het brons. Hij zoekt graag naar de tegenstelling in balans en disbalans; jongleert met vormen en tart daarmee de zwaartekracht. Zijn beelden stralen behalve standvastigheid, vooral ook humor en tederheid uit. Naast zijn bronzen beelden, verkreeg PéPé ook vele portret- en monumentale opdrachten in zowel Nederland als in het buitenland.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Fiets.
Kunstwerk - 'Balans'
Balans’ is een eerbetoon aan sporters in Schijndel en aan de vrijwilligers die de sporters begeleiden of anders actief zijn binnen een sportvereniging.
Kunstwerk - 'Balans'
In de jaren 80 waren verschillende sportverenigingen in Schijndel toe aan de herdenking van hun zoveel-jarig bestaan. Aanleiding voor het gemeentebestuur aan Frank Rosen de opdracht te geven een bronzen beeld te vervaardigen met een voorstelling ontleend aan de wereld van de sport. Half december 1987 kon het kunstwerk ‘Balans’ onthuld worden. ‘Balans’ is een eerbetoon aan de talrijke sporters in Schijndel en aan de talloze vrijwilligers die de sporters begeleiden of op een andere manier actief zijn binnen een sportvereniging.
Frank Rosen studeerde op de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam. Het werk van Rosen laat zich het best omschrijven als romantisch en abstract. Zijn beelden, schilderijen, aquarellen, tekeningen, litho's en zeefdrukken getuigen van een onstuimige emotionaliteit, waarmee hij zich op tal van manieren weet uit te drukken. Emotie is zijn voornaamste drijfveer. Hij was ook decorontwerper bij de Nederlandse televisie en vormgever van meer dan driehonderd televisieprogramma's
Dit kunstwerk is onderdeel van de Kunstroute Schijndel - Fiets.
Kunstwerk - 'Snijbloem'
De ‘Snijbloem’ is misschien wel het meest geziene kunstwerk van Schijndel. Het staat midden op de rotonde van kruising Steeg en Structuurweg.
Kunstwerk - 'Snijbloem'
De ‘Snijbloem’ is misschien wel het meest geziene kunstwerk van Schijndel. Het staat midden op de rotonde van kruising Steeg en Structuurweg. Het van roestvrij staal gemaakte kunstwerk, dat in de volksmond ‘Tulp’ wordt genoemd, is gemaakt door Jan de Baat.
De herkenbare bloemvorm legt een relatie met het nabijgelegen natuurgebied, terwijl de fysieke bouw van het werk zich goed verstaat met de in de buurt te vinden architectuur. Evenals de schuine doorsnijding die het werk zijn unieke gestalte en naam verleent, dient het naar de bebouwde kom aflopend silhouet de geleiding naar de Steeg.
Jan de Baat is het meest bekend van zijn beeld ‘Het Peerd van Ome Loeks’ dat sinds 1959 op het plein voor het centraal station in Groningen staat en beeldbepalend is geworden voor de stad Groningen. De Baat heeft zich gespecialiseerd in monumentale kunst, veelal uitgevoerd in roestvast staal of natuursteen. Zijn werk bestaat uit meer dan veertig beelden in de openbare ruimte in Nederland. Hij overleed in 2010 op 89-jarige leeftijd.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Fiets.
Kunstwerk - 'De Vier Heemskinderen'
Dit standbeeld staat in het teken van de vier Heemskinderen en het Ros Beiaard.
Kunstwerk - 'De Vier Heemskinderen'
Ridder Aymon (ook wel Haymijn of Aymes, in het Nederlands verbasterd tot Heems) van de Ardennen was een trouwe bondgenoot van Karel de Grote. Hij zou getrouwd geweest zijn met Aye, een zuster van Karel. Zij schonk haar echtgenoot vier zonen: Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout. De vier zonen kregen van hun vader, naar oude traditie, elk een paard als geschenk. Reinout was echter zo sterk, dat hij zijn rijdier per ongeluk doodde. Toen werd hem een tweede paard aangeboden, maar ook dit overleefde het niet. Ridder Aymon wist echter raad. Omdat een ridder toch een paard moest hebben, bracht hij zijn zoon naar een burcht waarin de beruchte hengst Bayard (het Ros Beiaard) opgesloten zat, een driftig, zwart beest dat door iedereen gevreesd werd. Reinout slaagde er in het wonderbare paard te temmen.
Op een gegeven moment ontstond er een ernstige vete tussen Karel de Grote en Aymon en zijn zonen. Tijdens een partij schaak aan het hof ontstond een hoogoplopende ruzie tussen Reinout en zijn neef Lodewijk, Karels zoon, waarbij de driftige Reinout in zo een woede ontstak, dat hij alle stukken omver gooide en zijn tegenspeler een dodelijke dreun op het hoofd gaf met het zware zilveren schaakbord. Karel zwoer dat hij Lodewijk zou wreken, en hij achtervolgde de vier broers, die wegvluchtten op de rug van het ros Beiaard en zich verborgen in het ontoegankelijke Ardense woud.
Intussen was hun vader Aymon in de handen van Karel de Grote gevallen. Karel was enkel bereid vrede te sluiten en Aymon vrij te laten, indien het Ros Beiaard aan hem werd uitgeleverd. Reinout weigerde aanvankelijk op dit voorstel in te gaan, maar zwichtte onder de smeekbeden van zijn moeder. Omdat het paard de reputatie had onoverwinnelijk te zijn, besloot Karel het te verdrinken. Reinout moest lijdzaam toezien hoe het naar de rivier werd gebracht en met zware molenstenen om de nek in het water werd gegooid. Tot tweemaal toe verbrijzelde het paard met één hoefslag de stenen en zwom het terug naar de oever, waar Reinout stond te kijken. Bij een derde poging werden de stenen weer verzwaard, maar toch kwam het Ros Beiaard boven water, reikhalzend naar zijn meester, maar die kon het lijden van het beest niet meer aanzien en wendde zijn hoofd af. Denkend dat zijn meester niets meer van hem wilde weten, liet het nobele dier zich verdrinken.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Fiets.
Kunstwerk - 'Harmonie'
Het kunstwerk ‘Harmonie’ kreeg begin jaren 80 een plaats in een nieuw parkje voor de muziekschool aan de Hertog Jan II laan.
Kunstwerk - 'Harmonie'
Het kunstwerk ‘Harmonie’ kreeg begin jaren 80 een plaats in een nieuw parkje voor de muziekschool aan de Hertog Jan II laan. Het werk werd in opdracht van de gemeente Schijndel (nu gemeente Meierijstad) gemaakt en betaald uit het fonds 'Verfraaiing Gemeente'. De muziekschool heeft inmiddels plaatsgemaakt voor Basisschool De Regenboog, maar het kunstwerk van Hans Goddefroy (1933 - 2021) staat nog steeds op dezelfde plek.
Hans noemt zich geen kunstenaar, maar beeldhouwer en muzikant: 'Muziek is het allerbelangrijkste in mijn leven geweest, mijn beeldhouwwerk is er dan ook op geïnspireerd.'
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Fiets.
Kunstwerk - 'De Verwijzing'
Het kunstwerk 'De Verwijzing' verwijst naar de achterliggende wijk, waar de straten naar grootheden uit de muziekwereld zijn vernoemd.
Kunstwerk - 'De Verwijzing'
Het kunstwerk 'De Verwijzing' verwijst naar de achterliggende wijk, waar de straten naar grootheden uit de muziekwereld zijn vernoemd. Het kunstwerk is gemaakt door Henk Biesterbos. Biesterbos was een veelzijdig talent dat zich in diverse disciplines manifesteerde, zowel ruimtelijk als op het platte vlak. Hij volgde zijn beroepsopleiding aan de Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij exposeerde voornamelijk in eigen land, maar ook in België, Spanje, Duitsland en Polen. Daarnaast was hij lid van Kunstgroep de Compagnie uit Veghel en was hij betrokken bij de organisatie van het Slokdarmfestival (nu Fabriek Magnifique).
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Fiets.
Kunstwerk - 'Dans'
Het kunstwerk ‘Dans’ staat symbool voor de activiteiten op Sportpark Zuideinderpark in Schijndel, waarin alles draait om de bal en beweging.
Kunstwerk - 'Dans'
Het kunstwerk ‘Dans’ staat symbool voor de activiteiten op Sportpark Zuideinderpark in Schijndel, waarin alles draait om de bal en beweging. De toeschouwer maakt de beweging van ‘Dans’ zichtbaar, door zelf om het beeld te bewegen. Het is een open beeld dat veel ruimte nodig heeft. Het maakt de ruimte waarin we leven voelbaar.
Marja van Riel (1947) is beeldhouwer en schilder. Ze werkt figuratief en abstract. Ze gebruikt vooral materialen van steen en brons, soms ijzer. Thema's in haar werk zijn de mens, het duo, beweging, kracht en emoties.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Fiets.
Kunstwerk - 'Dorus van Oorschot'
Theodorus (Dorus) van Oorschot was een Nederlandse kunstschilder uit Schijndel.
Kunstwerk - 'Dorus van Oorschot'
Theodorus (Dorus) van Oorschot was een Nederlandse kunstschilder uit Schijndel. Hij werkte voornamelijk in een impressionistische stijl met veelal het dorp, het boerenleven, de natuur en het Brabants landschap als onderwerp.
Hij werd in 1910 als jongste geboren in een gezin met tien kinderen. Als kind kreeg hij de Engelse ziekte, waarna zijn rechterarm niet goed meer functioneerde en waardoor hij met zijn linkerhand schilderde. Zijn moeder overlijdt als Dorus dertien is; zijn vader twee jaar later. Hij stopt met school en gaat aan het werk als schaapsherder. Drie jaar later werd hij leerling bij een huisschilder, wat hem beter bevalt. Maar zijn hart lag echter bij de schilderkunst.
Van Oorschot heeft nooit een echte schildersopleiding kunnen volgen; hij is autodidact. Wel volgt hij cursussen en privélessen. Zijn schildertalent blijft niet onopgemerkt. Vanaf eind jaren 50 raken twee kunsthandels in Eindhoven en Rotterdam bijzonder onder de indruk van zijn werk en zijn schilderijen worden daar goed verkocht. Tot 1972 woonde hij in een woning met atelier aan de Dokter Poelsstraat, in het centrum van Schijndel. Daarna verhuisde hij naar de Venushoek ten westen van Schijndel. In 1989 sterft hij.
Van mei 1997 tot en met december 2008 werd zijn collectie getoond in zijn voormalige atelier, Museum Atelier Van Oorschot aan de Venushoek. In 2019 werd de collectie van ruim 120 kunstwerken (na een eerdere bruikleenovereenkomst) als schenking overgedragen aan Museum Jan Heestershuis.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Fiets.
5482 NE Schijndel