Kunstwandelroute Veghel
Wist je dat er in Veghel heel veel prachtige kunstwerken te bewonderen zijn? Gewoon in de buitenlucht! Daarom hebben wij een mooie route samengesteld waarbij je er zoveel mogelijk tegen komt. Ontdek Veghel alsof het een groot openlucht museum is. Fijne wandeling!
Dit ga je zien
5461 JJ Veghel
Kunstwerk - 'Speulmennekes'
Kunstenaar Hans Goddefroy (1933 – 2021) was beeldhouwer en medaleur (slaan van medailles).
Kunstwerk - 'Speulmennekes'
Kunstenaar Hans Goddefroy (1933 – 2021) was beeldhouwer en medaleur (slaan van medailles). Hij trad ook op als straatmuzikant en was een fervent liefhebber van middeleeuwse muziek. Dit komt ook naar voren in het komische kunstwerk ‘Speulmannekes’. De grappig aandoende mannetjes doen denken aan de figuren die we op de middeleeuwse kathedralen tegenkomen. De figuurtjes en de sokkel vormen een plastische eenheid. Hans werkte zijn voorstudies uit in keramiek. De uiteindelijke beelden werden vaak in brons gegoten. Goddefroy woonde een flink deel van zijn leven in Eindhoven en Helmond en plaatste in deze regio veel beelden. Het beeld ‘Harmonie’ aan de Willem III-straat in Schijndel is ook van zijn hand.
Dit kunstwerk maakt onderdeel uit van de Kunstwandelroute Veghel en de Kunstfietsroute Veghel en omgeving en bevindt zich ín de Bibliotheek Veghel.
Kunstwerk - 'Graffitikunstwerk Kloosterkwartier'
Deze muurschildering is een eerbetoon aan de Zusters Franciscanessen uit Veghel.
Kunstwerk - 'Graffitikunstwerk Kloosterkwartier'
Deze muurschildering is een eerbetoon aan de Zusters Franciscanessen uit Veghel. Het is een cadeau voor de bewezen diensten op het gebied van o.a. onderwijs en zorg. De zusters hebben veel voor Veghel en omgeving betekend. Het ontwerp is van Zuster Ludwina. Cazn heeft er wel een beetje zijn eigen draai aan gegeven. De tien meter hoge gevelkunst verbeeldt het scheppingsverhaal. Muurschilderingen refereren vaak naar de historie of cultuur van een stad en vervullen daarmee ook een maatschappelijke functie. Muurschilderingen zijn meer dan alleen verfraaiing. Ze vergroten de leefbaarheid van wijken en versterken het gemeenschapsgevoel. Steeds meer Brabantse steden omarmen deze kunst in de openbare ruimte.
Dit kunstwerk is onderdeel van de Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - 'Dansend Echtpaar'
Een klein en uitbundig sculptuur in metaal gegoten op een grote, wit stenen sokkel.
Kunstwerk - 'Dansend Echtpaar'
Een klein en uitbundig sculptuur in metaal gegoten op een grote, wit stenen sokkel. De kunstenaar Hans Braakhuis heeft een ‘sfeerkubus’ uitgebeeld met daarin een uitbundig dansend echtpaar. Door het weglaten van details krijgt het kunstwerkje een heldere, bewegelijke en eenvoudige vorm.
Dit kunstwerk is onderdeel van de Kunstwandelroute Veghel en Kunstfietsroute Veghel en omgeving.
Kunstwerk - 'Moeder en Kinderen'
Jits Bakker heeft veel internationale tentoonstellingen en opdrachten op zijn naam. In veel steden in Nederland staan beelden van hem in de buitenlucht.
Kunstwerk - 'Moeder en Kinderen'
Jits Bakker heeft zeer veel internationale tentoonstellingen en opdrachten op zijn naam. In veel steden in Nederland en het buitenland staan beelden van hem in de buitenlucht. Zijn beelden bevinden zich in vele belangrijke privé en museale collecties. Op het landgoed Beerschoten in De Bilt bevindt zich het Provinciaal JitsArt Museum met een permanente verzameling monumentale beelden van hem.
In Meierijstad zijn drie beelden van Jits Bakker te vinden: De Fietsstart, De Jazz Trompetist en Moeder en Kinderen. Moeder en Kinderen is uitgevoerd in een gepolijst abstracte vorm. Dit beeld is een tegenhanger van de bekende geboetseerde beelden van de internationaal bekende Jits Bakker. Een variant van dit beeld staat in Utrecht en heet Peuters. De kunstenaar heeft met dit metalen beeld innigheid en tederheid volledig willen uitdrukken.
Hoewel zijn beelden een ongekend hoge vlucht hebben genomen, is Jits Bakker ook in hart en nieren schilder gebleven. Een indrukwekkende hoeveelheid schetsen, aquarellen en schilderijen getuigen daarvan. Portretten, figuurstudies en vooral landschappen genoten zijn voorliefde.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - 'De Ontmoeting'
Dit kunstwerk symboliseert de jeugdige bevolkingsopbouw van Veghel, het ontmoeten en contact hebben in het hart van het gezellige Veghelse winkelgebeuren.
Kunstwerk - 'De Ontmoeting'
Dit kunstwerk symboliseert de jeugdige bevolkingsopbouw van Veghel, het ontmoeten en contact krijgen/hebben in het hart van het gezellige Veghelse winkelgebeuren. Het beeld is een in metaal gegoten sculptuur met molenstenen.
Kees Verkade behoort tot de bekendste beeldhouwers van Nederland. Zijn meest geliefde onderwerp is de mens, die hij het liefst in beweging boetseert, in zowel kleine sculpturen als monumentale beelden. Kinderen, sporters en dansers hebben daarbij zijn voorkeur. De spanning en emotionele lading geven een extra dimensie aan zijn werk. Tot 1970 werkte Verkade in zijn atelier in Zandvoort. Daarna breekt hij internationaal door en exposeert in galeries in Londen, Parijs en Verenigde Staten. Sinds 1979 woonde de kunstenaar in Monaco. In 2020 overleed hij.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - 'Handjeklap'
Nicolaas (Niek) van Leest (Moerdijk, 5 januari 1930 – Lage Zwaluwe, 29 juni 2012) was een Nederlandse schilder en beeldhouwer.
Kunstwerk - 'Handjeklap'
Nicolaas (Niek) van Leest (Moerdijk, 5 januari 1930 – Lage Zwaluwe, 29 juni 2012) was een Nederlandse schilder en beeldhouwer. Van Leest was een autodidact. Hij werkte aanvankelijk als schilder en meubelontwerper, later maakte hij de overstap naar het beeldhouwen. Hij maakte ruim 100 bronzen sculpturen. Veel van deze sculpturen zijn in Brabantse dorpen te vinden. Het zijn vaak realistische beelden, zoals beelden van een molenaar, een boer, een graver, spelende kinderen etc. Dergelijke beelden behoren tot de dorpscultuur in Nederland.
De Rabobank schonk het kunstwerk ‘Handjeklap’ ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan aan de Veghelse gemeenschap. Het beeld herinnert aan de kalvermarkt in Veghel die tot 1919 werd gehouden. Het beeld toont het ritueel van handjeklap tussen een veeteler en een veehandelaars. Met veel theater en mimiek wordt op- en afgeboden over de prijs van een dier. De gemeente Veghel heeft lange tijd een replica van dit beeld als relatiegeschenk gebruikt om daarmee de handelsgeest van de Veghelse gemeenschap uit te drukken.
In de openbare ruimte van de gemeente Meierijstad zijn 7 beelden van Niek van Leest te vinden.
Dit kunstwerk is onderdeel van de Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - 'De Boom'
Kunstenaar Marius Boender heeft een Plataan een sokkel gegeven in de vorm van trappen.
Kunstwerk - 'De Boom'
Kunstenaar Marius Boender heeft een Plataan een sokkel gegeven in de vorm van trappen. Daarmee is deze boom op een voetstuk komen te staan en wordt het De Boom. In het ontwerp is zowel de boom als de omgeving er omheen betrokken. Als een soort schaduw van de kruin van de boom, heeft Boender een cirkel van donker plaveisel in het kunstwerk opgenomen. De trappen lijken voortdurend in beweging te zijn en eindigen bovenaan bij een stam van een indrukwekkende boom. De boom die met zijn kruin de ruimte beëindigd, waardoor een pleingevoel ontstaat.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - 'Man met Melkbus'
'Man met melkbus' is een realistisch nostalgisch beeld van een volkstype zoals we vroeger veel in de Brabantse dorpen aantroffen.
Kunstwerk - 'Man met Melkbus'
'Man met melkbus' is een realistisch nostalgisch beeld van een volkstype zoals we vroeger veel in de Brabantse dorpen aantroffen. Voormalig aannemersbedrijf Van Lee uit Veghel heeft het originele beeld bij de oplevering van de nieuwbouw van het kantoor van Campina in Eindhoven geschonken. Dit was in 1972. Nadat Campina was gefuseerd met DMV werd het origineel beeld 'Man met Melkbus' verplaatst.
De directie van Campina heeft destijds door kunstenaar Jan van de Thillart een replica laten maken. Deze is geschonken aan de gemeente Veghel en heeft lang gestaan op het Heilig Hartplein. Met de renovatie van dit plein en het terugplaatsen van het Heilig Hart beeld van Falize, is het kunstwerk verplaatst naar de hoek Hoofdstraat/Heuvelstraat. Een locatie waar de weg liep naar de voormalige melkfabriek.
Jan van den Thillart werd in 1904 geboren in 's-Hertogenbosch. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor schone kunsten te Antwerpen, later keerde hij terug naar zijn geboortestad. In 1954 werd hij lid van de Vereniging van de Nederlandse kring tekenaars, hij exposeerde regelmatig in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij zette zich in voor de Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars. Ook was hij lid van de Brabantse Kunststichting. Hij overleed in 2002.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel en de Kunstfietsroute Veghel en omgeving.
Kunstwerk - 'Het wakend oog van politie en brandweer'
Dit stalen beeld op een gemetselde sokkel van de kunstenaar R.C. Coolen geeft in ronde dynamische vormen een soort menselijk oog weer.
Kunstwerk - 'Het wakend oog van politie en brandweer'
Dit stalen beeld op een gemetselde sokkel van de kunstenaar R.C. Coolen geeft in ronde dynamische vormen een soort menselijk oog weer. Zoals de titel van dit stalen beeld weergeeft is de betekenis van dit non figuratieve kunstwerk: "Het wakend oog van de politie en brandweer". Het kunstwerk staat voor de gebouwen van de brandweer en politie.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - 'Boom en Bron'
Voor het gemeentehuis van Meierijstad staat het bronzen (met zwart patine) kunstwerk Boom en Bron, gemaakt door Anet van de Elzen.
Kunstwerk - 'Boom en Bron'
Voor het gemeentehuis van Meierijstad staat het bronzen (met zwart patine) kunstwerk Boom en Bron, gemaakt door Anet van de Elzen. Het kunstwerk is geplaatst ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester I.J.P. Keyzer in 1998. De geschiedenis van de Veghel over de afgelopen 800 jaar en de toekomst zijn in dit kunstwerk uitgebeeld. De boom als symbolisch beeld van de wortels, de groei en de toekomst. In de bron zijn belangrijke historische momenten in de vorm van grafische emaille afbeeldingen terug te vinden.
Naast de kunstboom staat een naaldboom, de metasequioa of watercipres. Deze boom maakt inmiddels onderdeel uit van het werk. Deze naaldboom is een geschenk van het voormalige gemeentebestuur van de gemeente Erp. Het is een van de weinige bomen met kegels die zijn naalden in de herfst kwijtraakt. De stam is gegroefd, met zachte, schilferige, roodachtige schors.
Kunstenaar Anet van de Elzen is een veelzijdig kunstenaar. Zij werkt met film, foto's, beeldhouwwerk en performance.
Dit kunstwerk is onderdeel van de Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - 'Levenstakken'
Een bijzonder twee dimensionaal kunstwerk, dat de glazen voorgevel van het gemeentehuis siert.
Kunstwerk - 'Levenstakken'
Een bijzonder twee dimensionaal kunstwerk, dat de glazen voorgevel van het gemeentehuis siert. Het zijn grote monochrome zeefdrukken van boomtakken op glas. Dit kunstwerk van Gery Bouw is tot stand gekomen met de bouw van het publieksplein van de gemeente Veghel. Een omgeving waar burgers een directe, persoonlijke relatie aangaan met de gemeente Veghel. De namen van 500 Veghelse families zijn opgenomen in de uitlopen van de takken en beelden daarmee de Veghelse samenleving en de vraag om dienstverlening uit.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - Reconstructie van een moment
Een monumentaal kunstwerk, gemaakt door de twee kunstenaars Besemer en Van Opdorp.
Kunstwerk - Reconstructie van een moment
Een monumentaal kunstwerk, gemaakt door de twee kunstenaars Besemer en Van Opdorp. De stijl is abstract, constructief en bedachtzaam gemaakt in cortenstaal en steen. Beide materialen vormen een eenheid. Er is geen sprake van een sokkel, zoals bij klassieke beelden maar steen en staal vormen een beeld, dat meer doet vermoeden dan dat je in werkelijkheid ziet. Het beeld suggereert dat het in de grond zich voortzet en op een andere plek weer opduikt, waardoor het werk een bepaalde dynamiek oproept bij de beschouwer. Een reconstructie van een monument.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - 'Op de schop'
Het kunstwerk "Op de schop" van Dorothe Jehoel is ontstaan uit de wens om van het plein voor zorgcentrum Aatrium een nieuwe ontmoetingsplaats te maken.
Kunstwerk - 'Op de schop'
Het kunstwerk "Op de schop" van Dorothe Jehoel is ontstaan uit de wens om van het plein voor zorgcentrum Aatrium, aan de Trompstraat, een nieuwe ontmoetingsplaats in de wijk te maken. Het kunstwerk staat open en speels in de ruimte en verwijst naar de historie van de omgeving. Het werk dient bovendien een inhoudelijke relatie aan te gaan met de bewoners van de wijk.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - De Tijdpoort
Deze schildering is geen graffiti, al wordt gebruik gemaakt van spuitbussen.
Kunstwerk - De Tijdpoort
Deze schildering is geen graffiti, al wordt gebruik gemaakt van spuitbussen. Het is een abstract kunstwerk waar iedereen herkenbare figuren in kan zien: zoals personen, voorwerpen, handen, ogen en dieren. De kunstenaar wil met dit werk mensen met elkaar verbinden. Ze zullen erover praten en zelfs een omweg ervoor nemen om het eens goed te bekijken, aldus de kunstenaar.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - Veteranenmonument Veghel
Het Veteranenmonument in Veghel is een rechthoekige hardstenen gedenksteen.
Kunstwerk - Veteranenmonument Veghel
Het Veteranenmonument in Veghel is een rechthoekige hardstenen gedenksteen. Op de gedenksteen staan de heraldische wapens van Veghel (links) en Nederland (rechts). Links en rechts van het monument staan twee informatieborden en twee atuurstenen banken. Voor het monument bevindt zich een glazen tegel waaronder zich aarde uit Indonesië bevindt.
De drie onderdelen van het monument verwijzen naar Veghel, Nederland en Nederlands-Indië. De drie onderdelen zijn geplaast in een carré. Dit is een verwijzing naar een manier van opstellen van militairen.
Het Veteranenmonument was eerst een Indië-monument, opgericht door Stichting Indië Veteranen Veghel, ter nagedachtenis aan de vijf Veghelse soldaten die tussen 1945 en 1950 sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië. In 2007 is het omgedoopt tot Veteranenmonument. De achterliggende gedachte van de naamswijziging is dat het monument nu een plek kan zijn waar meerdere groepen uit de regio samen kunnen komen om gebeurtenissen uit het verleden te herdenken.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - Gedenksteen Kapitein C.M. Donkervoort
Kapitein-vlieger Colin Michael Donkervoort is tijdens een Nederlandse missie in Afghanistan gestorven.
Kunstwerk - Gedenksteen Kapitein C.M. Donkervoort
Kapitein-vlieger Colin Michael Donkervoort is tijdens een Nederlandse missie in Afghanistan gestorven. Zijn F-16 stort van grote hoogte neer, terwijl hij onderweg is van Kabul Airfield om luchtsteun te verlenen aan Britse troepen in de provincie Helmand. Om onbekende redenen werkt de schietstoel van zijn toestel niet. Hij werd 29 jaar.
Vijf jaar na zijn overlijden werd aan de kapitein-vlieger postuum het gevechtsinsigne toegekend. Een gevechtsinsigne wordt toegekend aan militairen die op een adequate manier hebben gehandeld tijdens een militaire operatie, waarbij sprake was van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden. Hij kreeg het gevechtsinsigne voor de wapeninzet die hij met zijn F-16 uitvoerde een week voor zijn ongeval.
Het monument is onthuld op 4 mei 2009 door burgemeester Ina Adema en Femke (de weduwe van Micheal Donkervoort).
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel.
Kunstwerk - Airborne-monument Veghel
Het 'Airborne-monument' in Veghel is een bronzen beeld van een kangoeroe, geplaatst op een zwerfkei.
Kunstwerk - Airborne-monument Veghel
Het 'Airborne-monument' in Veghel is een bronzen beeld van een kangoeroe, geplaatst op een zwerfkei. Op de steen zijn een plaquette en het embleem van de 101ste Airborne Divisie (de 'Screaming Eagle') aangebracht. De zwerfkei weegt 11.876 kilo.
In juni 2010 is de koperen plaquette van het monument gestolen. In augustus 2010 hebben onbekenden de plaquette voor het politiebureau in Veghel achtergelaten. De plaquette was zwaar beschadigd doordat geprobeerd was de letters van de plaquette te slijpen.
Het monument herinnert de inwoners van Veghel aan de landing op 17 september 1944 van het 501ste Regiment van de 101ste Airborne Divisie in het kader van Operatie Market Garden. De radiocodenaam (de zogenaamde "radio call sign") van deze divisie was 'Kangoeroe'.
Operatie 'Market Garden' was een groot offensief van 17 tot 26 september 1944, waarmee de geallieerden vanuit België Nederland wilden bevrijden. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veiligstellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Son (ten noorden van Eindhoven) en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek (ten oosten van Nijmegen) en de 1ste Britse Airborne Divisie ten westen van Oosterbeek. Later volgde ook nog de landing van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij Driel.
Het 501ste Regiment heeft onder leiding van Kolonel Howard Johnson na de landing in het droppingsgebied bij Veghel de bruggen over de Aa en de Zuid-Willemsvaart veroverd. In samenwerking met leden van de plaatselijke bevolking uit Veghel werd de sluisbrug over de Zuid-Willemsvaart versterkt om het gewicht van de tanks te kunnen dragen. Om 'de Corridor' (ofwel 'Hell's Highway') van Eindhoven naar Arnhem te verdedigen, ontstond op 24 september 1944 in de zandduinen bij Eerde (gelegen tussen Schijndel en Veghel) een zwaar gevecht tussen het 501ste Regiment en de bezetter. Bij deze confrontatie zijn veel slachtoffers gevallen.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwandelroute Veghel.
5461 JJ Veghel