Kunstroute Schijndel - te voet
Wist je dat er in Schijndel en Wijbosch meer dan honderd prachtige kunstwerken te bewonderen zijn? Gewoon in de buitenlucht! Daarom hebben wij een mooie route samengesteld waarbij je er zoveel mogelijk tegen komt. Ontdek Schijndel alsof het een groot openlucht museum is. Fijne wandeling!
Dit ga je zien
5482 NE Schijndel
Kunstwerk - Het Gesprek
In dit bronzen beeld voeren de twee prelaten (geestelijke van hoge rang) een serieus gesprek. Ze staan naar elkaar gebogen en gaan helemaal op in hun gesprek.
Kunstwerk - Het Gesprek
Tijdens een bezoek van de toenmalige nuntius van Franrijk, Angelo Roncalli (de latere paus Johannes XXIII), aan Nederland in 1958, stond in verschillende kranten een foto van een gesprek tussen Roncalli en de aartsbisscop van Florence, Elia Dellacosta. Pieter d'Hont, een bewonderaar van paus Johannes XXIII, maakte in 1960 met behulp van deze foto het kunstwerk 'Het Gesprek'.
In dit bronzen beeld voeren de twee prelaten (geestelijke van hoge rang) een serieus gesprek. Ze staan naar elkaar gebogen en gaan helemaal op in hun gesprek. De voelbare concentratie maakt het beeld bijzonder. Opvallend is ook de grove afwerking van het beeld. Dit is typerend voor het werk van Pieter d’Hont. Groter exemplaren van het beeld staan in Kerkrade, Nijmegen en Zwijndrecht. Een klein exemplaar is ook in Driebergen-Rijsenburg te vinden.
Pieter d'Hont (1917 - 1997) behoort tot de generatie beeldhouwers die zich ontwikkelde in de naoorlogse jaren waarin het groeiend aantal openbare opdrachten zorgden voor een bloei van de Nederlandse beeldhouwkunst. Een monumentale en toch ingetogen vormexpressie, is het karakteristiek van de beeldhouwkunst van Pieter d'Hont. Hij behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de figuratieve traditie in de Nederlandse beeldhouwkunst.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Wandelen.
Kunstwerk - Europa
Fons Bemelmans (1938) laat zich graag door de mythologie en het oerleven inspireren. Het kunstwerk 'Europa' en de even verderop te vinden 'Fluitende centaur' zijn hier twee voorbeelden van.
Kunstwerk - Europa
Fons Bemelmans (1938) laat zich graag door de mythologie en het oerleven inspireren. Het kunstwerk 'Europa' en de even verderop te vinden 'Fluitende centaur' zijn hier twee voorbeelden van. 'Europa' vertelt het verhaal uit de Griekse mythologie waarin Europa, aardse dochter van het Fenicische koningspaar Agenor en Telephassa, uit liefde wordt ontvoerd. Goddelijk opperwezen Zeus, in de gedaante van een stier, voert haar naar Kreta, waar ze moeder wordt van Rhadamanthys, Minos en Sarpedon. 'Europa en de stier' is een geliefd thema in de beeldhouwkunst en schilderkunst. Zo schilderden Peter Paul Rubens en Gustave Moreau hun eigen versie van dit verhaal.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Wandelen.
Kunstwerk - De Gehelmden
Als poortwachters van Schijndel staan de metershoge figuren van 'De Gehelmden' in het plantsoen.
Kunstwerk - De Gehelmden
Als poortwachters van Schijndel staan de metershoge figuren van 'De Gehelmden' in het plantsoen. De stukken gebogen plaatstaal zijn als patchwork aan elkaar gelast in de vorm van staande figuren. Wim Klabbers brengt de geharnaste mens in beeld. Door de gespannen bollingen en scherpe lijnen stralen de monumentale figuren kracht uit en hebben ze iets dreigends. De vier gestilleerde mensenfiguren lijken in een geanimeerd gesprek bij elkaar te staan. Door tussen de figuren te gaan staan, wordt men als het ware onderdeel van het kunstwerk. Neemt u gerust deel aan het gesprek.
Klabbers kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke School voor Kunst en Kunstnijverheid in Den Bosch. Hij maakt vooral plastieken in ijzer en rood koper, dat wordt gelast, gesmeed en geklonken. Zijn thema is vaak de helm en staat voor beschermen en afschermen. 'De helm heeft te maken met mijn persoonlijke ervaring. Ik was altijd een bescheiden en bedeesd jongetje dat in een cocon zat. Ik voelde mij ingekapseld als in een harnas. Nu durf ik mijn vizier meer te openen en mezelf bloot te geven', aldus Klabbers.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Wandelen.
Kunstwerk - Leda en de zwaan
Het kunstwerk is te vinden op een paal van ruim 2 meter hoog in het parkje in de Beemd in Schijndel.
Kunstwerk - Leda en de zwaan
Leda is een figuur uit de Griekse mythologie en had een buitengewone schoonheid. Ze was de echtgenote van de Spartaanse koning Tyndareos. De oppergod Zeus beminde haar echter ook. In de gedaante van een zwaan bezocht hij haar, ontvoerde haar en zorgde er voor dat zij moeder van zijn kinderen werd. Volgens de meeste vertellingen baarde Leda twee eieren. Uit het ene ei kwam Helena die wordt gezien als de mooiste vrouw van de klassieke oudheid. Uit het andere ei kwamen twee zonen genaamd de Dioscuren. Ze worden ook wel de goddelijke kinderen van Zeus genoemd. De jongens heetten Pollux en Castor. Beide zouden vele heldendaden verrichten. Ook werden ze gezien als helpers in nood en beschermers van zeelieden.
Het kunstwerk is te vinden op een paal van ruim 2 meter hoog in het parkje in de Beemd in Schijndel. Het verhaal van Leda en de zwaan is een inspiratiebron geweest voor vele kunstenaars, zoals Leonardo da Vinci en Salvador Dalí.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Wandelen.
Kunstwerk - Vrouw met blaker
Het kunstwerk ‘Vrouw met blaker’ past geheel in de traditie van Schijndel met de drie K’s; Kunst, Klompen en Kaarsen.
Kunstwerk - Vrouw met blaker
Een vrouw in nachtgewaad zoekt bij het licht van een blaker haar weg in de nacht. Het kunstwerk ‘Vrouw met blaker’ past geheel in de traditie van Schijndel met de drie K’s; Kunst, Klompen en Kaarsen. Het kunstwerk werd in 1996 geplaatst ter ere van het 125 jarig bestaan van de Schijndelse kaarsenmaker Bolsius. De firma Bolsius schonk het beeld aan de Schijndelse gemeenschap. Het beeld werd in eerste instantie geplaatst op de plek waar Antoon Bolsius omstreeks 1870 begon met een blekerij (nu hoek Hoofdstaat / Kluisstraat). Sinds 2013 staat de vrouw met de kaars op haar huidige plek aan de Rietbeemdweg. Een klein exemplaar staat bij het hoofdkantoor van Bolsius.
Kunstenaar Niek (Nicolaas) van Leest is geboren in Moerdijk en heeft het beeld gemaakt van brons. Tijdens zijn leven maakte hij meer dan 100 beelden waarvan er diverse in Schijndel te vinden zijn. Van Leest overleed op 82 jarige leeftijd in 2012.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Wandelen.
Kunstwerk - De Pinguïn
Parmantig als een pinguïn kan zijn, staat deze bronzen schepping van J.B. de Winter aan de ingang van een woongebouw voor ouderen.
Kunstwerk - De Pinguïn
Parmantig als een pinguïn kan zijn, staat deze bronzen schepping van J.B. de Winter aan de ingang van een woongebouw voor ouderen. Het beeld is aan de gemeente in bruikleen afgestaan door de Rijksdienst Beeldende Kunst. Jan Baptiste de Winter woonde en werkte in Zaandam, signeerde doorgaans met Jan Baptiste en kreeg vooral bekendheid als beeldhouwer. Hij werkte daarbij in brons en steen en zocht in zijn dynamisch genoemde beelden vaak naar een synthese tussen figuratieve en abstracte vormen. Vaak nam hij beesten als onderwerp.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Wandelen.
Kunstwerk - Borstbeelden Familie Jansen
Deze beelden kijken uit naar de overzijde van de Hoofdstraat waar het imposante fabrieksgebouw stond.
Kunstwerk - Borstbeelden Familie Jansen
Bij het 125-jarig bestaan van de Koninklijke kousen- en sokkenfabriek Jansen de Wit in 1955 werd het Jansenpark aangelegd. In 1970 werd het park aan de gemeente geschonken door Matthieu en Wim Jansen, bij hun afscheid als leider van de fabriek. Eind jaren 80 van de 20e eeuw ging de fabriek failliet en werd de fabriek gesloopt. Er staan nu woonhuizen. Deze beelden kijken uit naar de overzijde van de Hoofdstraat waar het imposante fabrieksgebouw stond.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Wandelen.
Kunstwerk - Sleutjes Spook
Schijndel heeft een echt spookverhaal, een oude legende. Het Spookslot van Schijndel, beter bekend als het Sleutjes spook.
Kunstwerk - Sleutjes Spook
Schijndel heeft een echt spookverhaal, een oude legende. Het Spookslot van Schijndel, beter bekend als het Sleutjes spook. Al in 1890 schreef ene Theodorus Welvaarts het verhaal op. Zijn verhaal werd rond 1950 herschreven door Zuster Theresa van de Schijndelse Zusters van Liefde.
Langs de Steeg, de weg tussen Schijndel en Heeswijk, heeft een kasteeltje gestaan. Volgens het verhaal wordt de toren van dit sleutje (slot) bewoond door een spook. Het is een uitgemergelde grijsaard die geketend en gevangen boete doet, omdat hij zijn vader heeft vermoord. 'Moge het verhaal een heilzame waarschuwing zijn voor ouders vergetende kinderen...', waarschuwt Welvaarts in zijn voorrede. Van het kasteeltje is in Schijndel niets meer terug te vinden.
André Lassen (1949 - 2016) woont en werkt in Amsterdam. Hij ontving zijn opleiding op de Amsterdamse grafische school. Verder genoot hij geen opleiding en leerde hij in de praktijk van alle dag. In 1970 kreeg hij bekendheid in de Avenue met sieraden geïnspireerd op Tolkien's trilogie 'In de ban van de ring'. Hij had exposities in Amsterdam, Londen, Basel en New York.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Wandelen.
Kunstwerk - Klompenmaker
Het Schijndelse landschap bestaat voor een groot deel uit populieren. Deze snelgroeiende bomen werden gebruikt voor de productie van klompen.
Kunstwerk - Klompenmaker
Het Schijndelse landschap bestaat voor een groot deel uit populieren. Deze snelgroeiende bomen werden gebruikt voor de productie van klompen. In het begin van de 20e eeuw waren er in Schijndel maar liefst 64 klompenmakerijen.
Niek van Leest (1930 - 2012) was een Nederlandse schilder en beeldhouwer. Hij was een autodidact. Hij werkte aanvankelijk als schilder en meubelontwerper, later maakte hij de overstap naar het beeldhouwen. Hij maakte ruim 100 bronzen sculpturen, die vooral in Noord-Brabant werden geplaatst.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Wandelen.
Kunstwerk - De Buurvrouw
'De Buurvrouw' (door de kunstenaar ook wel 'Anna' genoemd) is het laatste werk dat in opdracht van de gemeente Schijndel (nu gemeente Meierijstad) in de openbare ruimte is geplaatst.
Kunstwerk - De Buurvrouw
'De Buurvrouw' (door de kunstenaar ook wel 'Anna' genoemd) is het laatste werk dat in opdracht van de gemeente Schijndel (nu gemeente Meierijstad) in de openbare ruimte is geplaatst. Het werk maakt onderdeel uit van een hele familie soortgelijke 'Anna's'. Een beeldenfamilie, geinspireerd op Anna Blume, de denkbeeldige vriendin en muze van de Duitse kunstenaar Kurt Switters die gedichten aan haar wijdde.
Henk Visch (1950) is geboren in Eindhoven en ziet de wereld als zijn werkterrein. Hij exposeerde onder andere in New York, Nieuw-Zeeland en Venetië.
Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstroute Schijndel - Wandelen.
5482 NE Schijndel