Granenroute boerderijen Sint-Oedenrode

(29,5 km)

In Sint-Oedenrode zijn tal van karakteristieke boerderijen gelegen, in het zo kenmerkende en kleinschalige cultuurlandschap van de Meierij. Fiets door het groene landschap en geniet onderweg van de vele mooie boerderijen die je passeert. Hallenhuizen, langgevelboerderijen, een voormalige zuivelfabriek: er komt van alles voorbij. De route voert onder meer langs natuurgebieden de Mosbulten, het Vresselse Bos en de Dommelbeemden.

Tip: combineer de fietstocht met een bezoek aan Museum Hoeve Strobol.

Deze route is grotendeels gebaseerd op de fietsroute die eerder werd ontwikkeld door Heemkundige Kring De Oude Vrijheid in samenwerking met gemeente Meierijstad.

Tip: fiets ook de Klompenroute boerderijen door Sint-Oedenrode, die onder meer langs de bijzondere Hoeve Arbeidslust voert. 

Dit ga je zien

Startpunt: Markt
Sint-Oedenrode
1

Voormalige zuivelfabriek met schoorsteen. Dit gebouw is een ontwerp van architect L.J.P. Kooken. Op de linkerhoek zie je een beeld van de Heilige Oda; de naamgeefster van deze fabriek. Tot 1979 heeft deze fabriek de melk van de Rooise boeren verwerkt.

Boerderij Lindendijk 5-7 Sint-Oedenrode
2

Voormalige boerderij café "De Grote Doelen" met speeltuin aan de tramhalte uit 1856. Deze boerderij was oorspronkelijk een kortgevelboerderij. Deze boerderij is nu een restaurant!

Boerderij Schijndelseweg 2 Sint-Oedenrode
3

Boerderijtje uit circa 1910. Deze boerderijtjes werden in het verleden veelal gebouwd door "renteniers" van boeren komaf. Let op de sierlijke muurankers!

Boerderij Schijndelseweg 13 Sint-Oedenrode
4

Langgevelboerderij "den Hornic" uit ca. 1880. De voordeur is vanuit de voorgevel verplaatst naar de zijgevel. Boven de schuurdeuren een houten latei. Let op het rieten dak met wolfseinden!

Boerderij Schijndelseweg 10 Sint-Oedenrode
5

Langgevelboerderij uit ca. 1880. Gemeentelijk monument. De hoofdingang is in de lange gevel. Het dak is deels met riet gedekt met zowel wolfseinde als schildeinde.

Boerderij Sluitappel 12 Sint-Oedenrode
6

Langgevelboerderij uit 1888. In muurankers is veelal een X teken geslagen om boze geesten te weren. Let op het vierruits opkamerraam. Vroeger probeerden de vrijers bij avond door dit raam contact te leggen met de dochters of dienstmeid!

Boerderij Groenewoud 7 Sint-Oedenrode
7

"Cunera Hoeve", langgevelboerderij. Schuiframen met kleine roedenverdeling en zogenaamde spinnenkopramen in het voormalige stal- / schuurgedeelte. Dak met wolfs- en schildeinde.

Boerderij Sluitappel 23 Sint-Oedenrode
8

Langgevelboerderij uit 1913. Zadeldak tussen doorlopende eindgevels. De ramen en deuren in het woongedeelte hebben een ronde bovendorpel, met daarboven getoogde strekken. Let op de fraaie muurankers!

Boerderij Eversestraat 28 Sint-Oedenrode
9

Kortgevelboerderij uit 1867. Gemeentelijk monument en nu twee woningen. Deze boerderij is één van de laatste op gebinten gebouwde boerderijen. Zie het geometrisch bovenlicht boven de voordeur!

Boerderij Lieshoutseweg 33-33a Sint-Oedenrode
10

Kortgevelboerderij; bekend onder de eeuwenoude naam "De Spank". Gemeentelijk monument met een doorlopende, gepleisterde kopgevel. Deze verfraaiing werd veel aan het einde van de 193 eeuw gebruikt. Let ook op de zogenaamde levensboom in het bovenlicht.

Boerderij Lieshoutseweg 58 Sint-Oedenrode
11

Langgevelboerderij uit 1886. Een boerderij zonder gebinten. Het voorste raam was er niet; het achterste raam was kleiner en het opkamerraam. In het voormalige stalgedeelte, de voorgevel, is een raam geplaatst.

Boerderij Lieshoutseweg 60 Sint-Oedenrode
12

Kortgevelboerderij uit circa 1800. Zoals veel boerderijen in oude nederzettingen, is ook deze gelegen op de rand van hoge en lage gronden.

Boerderij Lieshoutseweg 51 Sint-Oedenrode
13

Alle voorouders werkten, leefden, overleefden en beminden. Onder erbarmelijke of vermogende omstandigheden, steeds zoekend naar verbetering. Hoeve Strobol, bezit een arsenaal aan zeldzame nostalgische aandenkens uit het dagelijkse leven. Bekijk het zelf!

Museum Hoeve Strobol
14

Langgevelboerderij uit 1934. Degelijk gebouwde ontginningsboerderij die nog grotendeels in originele staat verkeerd. In 1920 bestond dit gebied nog uit heidevelden en het Rijtven. Hier was in 1950 niets meer van over.

Boerderij Mosbulten 18 Sint-Oedenrode
15

Langgevelboerderij uit 1860. De boerderij heeft met zijn lage wanden en zijn grote kap nog de kenmerken van een hallenhuis. Hier leefden mens en dier in een aaneengesloten ruimte. Het dak is met stro gedekt en rust op een houtconstructie.

Boerderij Vresselseweg 73 Sint-Oedenrode
16

De schuur van een rietdekker, met in de eindgevel een eiken gebint. In de top een sierlijk met stro gedekte wand.

Boerderij Vresselseweg 54 Sint-Oedenrode
17

Kortgevelboerderij "Berkenhoef Bijna geheel nieuw gebouwd op de plaats waar eeuwenlang de Berkenhoef heeft gestaan. Het zadeldak met wolfseinden is gedekt met OVH pannen. Het metselwerk in kruisverband, met boerenvlechtingen in de eindgevel.

Boerderij Vresselseweg 40a Sint-Oedenrode
18

Langgevelboerderij uit 1912. Het dak is deels gedekt met riet en deels met OVH pannen. Het metselwerk in kruisverband, met muizentand onder de zinken mastgoot en anderhalfsteens strekken boven ramen en deuren. Zie de mooie zesruits ramen!

Boerderij Vresselseweg 37a Sint-Oedenrode
19

Stalgedeelte van een T-boerderij wat nu een woonhuis is. In 1986 is het herbouwd op de oorspronkelijke gebinten, waarvan er één ingemetseld is in de eindgevel.

Boerderij Wolfswinkel 2a Sint-Oedenrode
20

Langgevelboerderij met bijgebouwen genaamd "Waterhoef". Deze hoeve met gracht eromheen was de grote hoeve van de Heerlijkheid Wolfswinkel. De Waterhoef en kasteel Henkeshage zijn de nog enige gebouwen in Sint-Oedenrode met een gracht.

Boerderij Waterhoef 2 Sint-Oedenrode
21

Langgevelboerderij uit circa 1910. Nu woonhuizen. Het dak gedekt met tuile du nord pannen. Boven de zesruitsraamkozijnen en het voordeurkozijn: segmentbogen met aanzet- en sluitstenen.

Boerderij Huisakkerweg 11 Sint-Oedenrode
Eindpunt: Markt
Sint-Oedenrode