Hoge zandruggen en lage beekdalen

-

Wandelen in het gevarieerde landschap van Meierijstad

Bioloog Rini Kerstens uit Erp kent de beekdalen in de omgeving op zijn duimpje. Tijdens een wandeling langs de Aa deelt hij volop verhalen over het landschap. 

Met de paplepel

Zijn vader zat in het fruitteeltonderwijs en zijn inwonende opa was veeverloskundige. Op jonge leeftijd wist Rini Kerstens het al zeker: hij ging biologie studeren. Ruim veertig jaar stond hij voor de klas op het Zwijsen College in Veghel. Tegenwoordig deelt hij zijn passie voor alles wat groeit en bloeit onder meer als bevlogen IVN-lid. Al wandelend langs de Aa bij Erp en Keldonk vertelt Rini enthousiast over het gevarieerde landschap in Meierijstad.

Beekdallandschap

Haagwinde, moerasvergeetmenietje, gele plomp, raapzaad en leverkruid. De ene plant bloeit hier nog mooier dan de de andere. In de verte steekt de kerktoren van Erp boven de velden uit. Rini steekt van wal: “De beken die al van oudsher door deze streek stromen zijn in grote mate bepalend voor ons landschap. We hebben hier hoger gelegen droge zandruggen en de lagere beekdalen. Je vindt hier ook de kenmerkende natte hooi- en weilanden die in de beekdalen liggen. De variatie in hoogte en vocht zorgt voor volop diversiteit in flora en fauna. Zo groeien op de zandgronden vooral de inheemse eik, berk, lijsterbes en vuilboom. Het sap van de vuilboom werd vroeger als laxeermiddel gebruikt. Vandaar zijn opmerkelijke naam. Op de lagere natte gronden doet bijvoorbeeld de wilg het erg goed.” 

Kleine beestjes

Rini wijst op de enorme variatie aan insecten, zelfs op een enkele vierkante meter. “Kijk: een vuurvlindertje, zandoogje en een sabelsprinkhaan. En zie je deze wormkruidbij? Hij heeft gele pootjes van het stuifmeel.” Even verderop klinkt volop gezoem bij de bloeiende berenklauw. “Dit is een rijk gevulde eettafel voor bijvoorbeeld vliegen en kevers. Deze plant is bovendien een allemansvriend. De nectar in de bloemetjes is voor alle insecten goed bereikbaar.” Niet alleen op de oever, maar ook in het water zijn volop beestjes te vinden. “Wist je dat de larve van een libelle één tot drie jaar in het water leeft? Daarna maakt hij de overstap naar het lucht- en landleven. Daar gaat de libelle op zoek naar een partner.”

Groene parels

Even verderop fladdert een witte kwikstaart weg. En in de lucht zweeft een buizerd die zijn kenmerkende miauwende geluid laat horen. Het is hier volop genieten van de natuurpracht. In welke gebieden dicht bij huis komt Rini het liefst? “Ik ben heel veel in ‘t Hurkske. Maar ook de leembossen van het Wijboschbroek en de Aa-Broeken zijn prachtig. Het is een goede ontwikkeling dat de beken steeds meer ruimte krijgen. De natuurlijk aflopende oevers, de meanderende stroom die terug wordt gebracht, de poelen die worden aangelegd. Hopelijk blijven deze groene parels nog lang bestaan.”

(augustus 2021)

Beleef het water: ontdek de beken en beekdalen

Genieten op en om het water. Dat kan in Meierijstad op vele manieren. Van supboard tot fluisterboot, van waadpad tot kano. In deze verhalenserie vertellen bewoners en bezoekers hoe zij de Dommel, de Aa en het kanaal beleven.

Nog meer verhalen? Die vind je op BrabantseBeken.nl.