Historisch Eerde wandelroute
“D’Eerd behelst eene korte en redelijk wel met huizen bezoomde Straat”, zo omschreef Koster Brock uit Sint-Oedenrode het dorp in 1824. Laat je meevoeren naar het Eerde van weleer tijdens deze wandelroute. In Eerde vertellen speciale attentietegels de verhalen van toen. De bijzondere band met Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode blijkt ook in het buitengebied. Deze route voert je langs alle historische plekken.
Deze wandelroute is ontwikkeld door Heemkundekring Vehchele.
Dit ga je zien
5466 Eerde
Kerk van Sint-Antonius Abt (1871) bij de Proostdije
Eerdenaren hadden een rotsvast geloof. Na het sluiten van de kapel bij de Vrede van Münster in 1648 bleef de wens om een eigen bedehuis bestaan.
‘t Hooghuys (1885) en Den Sael
Rooienaar, Schijndelaar of Veghelaar? De Eerdenaar hoorde bij het dorp waar hij belasting betaalde. Het land aan de Kapelstraat heette Den Sael, naar het gelijknamige huis.
Woonhuis familie Van Dam (1901) bij de Scheijtsloop
Een sloot met de naam Scheijtsloop was ooit de ‘scheiding’ of grens tussen Sint-Oedenrode en Veghel. In 1826 werd alle grond in dit stukje Eerde toegewezen aan Sint-Oedenrode.
Onderwijzerswoning (1891-1970) of Schoolhuys
Hoe regelen drie gemeenten het onderwijs in één dorp? In 1736 bouwden Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel samen het Schoolhuys of onderwijzershuis.
Hoeve Aan het Daal (1874) op de Horstjens
De oudste bewoning in Eerde vinden we op de dekzandwelvingen -of horstjens- rond het dorp.
Hoeve Grootdonk (1583) op de Grootdonk
Het Adam van Mierdegasthuis was een instelling voor zieke oude mannen in de stad Den Bosch. Het onderhoud werd mede betaalt uit de opbrengst van pachthoeves.
Wachtpost 13 (1884) op de Horstjens
In 1878 werd de spoorlijn Boxtel-Wesel geopend door de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij. In de volksmond heette het Duits Lijntje.
Sint-Antoniusmolen (1883) aan Zandvliet
Ooit behoorden drie Eerdse huizen tot de gemeente Schijndel. Die huizen stonden op het Zandvliet.
Vrouwkensberg in de Eerdse Bergen
Eerde wordt omringd door een reeks stuifzandduinen die bekend staan als de Eerdse Bergen. Vermoedelijk zijn de stuifduinen ontstaan in de middeleeuwen door ontbossing van de Schijndelse Heide.
Boerderij (1709) op de Kuilen
De Kuilen danken hun naam vermoedelijk aan de kuilen die als zandafgraving in de Eerdse Bergen ontstonden. Het gebied lag binnen de gemeentegrenzen van Veghel, maar was onderdeel van de parochie Sint-Oedenrode.
Sint-Antoniuskapel (1504) in Eerde
Eerde is het oudste kerkdorp van de gemeente Meierijstad. De Proostdije en latere parochie vonden hun oorsprong in De Sint-Antoniuskapel die in 1504 voor het eerst genoemd werd.
5466 RX Eerde