“We doen het hier net even anders”

-

Joppe Sprinkhuizen, chefkok Sillyfox

De markante witte graansilo uit 1915 is één van de oudste gebouwen op het terrein van de Noordkade. Bovenin het rijksmonument, ontworpen door architect J.G. Wiebenga, kunnen gasten dineren op hoog niveau. Chefkok Joppe Sprinkhuizen staat aan het roer van restaurant Sillyfox. En dat doet hij op verrassende en eigenzinnige wijze.

Ambacht

Voordat Joppe neerstreek op de Noordkade stond hij in de keuken van verschillende toprestaurants in het zuiden van het land. “Het is een heel mooi vak, echt een ambacht. Maar het is ook heel hard werken in de horeca, met lange werkdagen. Vroeg beginnen en ‘s nachts pas weer klaar. Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan, ik ben een vakidioot. Maar de balans tussen werk en privé was ver te zoeken. Op enig moment stelde ik mezelf de vraag: wil ik dit zo nog wel?”

Balans

In 2015 maakte Joppe de overstap van sterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre naar het P’rooflokaal van Maison van den Boer in Veghel. Dit pop-up restaurant in de Wiebenga silo tilde hij naar een hoger plan. In 2017 nam de chef het restaurant over en bouwde het om tot het eigenwijze Sillyfox. “We doen het hier net even anders. Ouderwetse etiquette bekijken we met een kritisch oog. Moeten we het zo wel blijven doen? Als een andere manier passender is, dan doen we het anders. Onze gasten hebben zicht op de keuken en zitten met hun rug naar de muren. De tafels zijn daarom in spiegelbeeld opgedekt. Ook hebben we nu meer grip op een goede balans. Op zondag, maandag en dinsdag zijn we gesloten, net als alle schoolvakanties. En alle gewerkte uren worden hier uitbetaald,” vertelt Joppe, terwijl zijn jongste zoon aan dezelfde tafel een appeltje eet. 

  • "We werken met kleine gerechtjes, waardoor je heel ver in je smaken kunt gaan. Smaken van dichtbij en van over de hele wereld."
    Joppe Sprinkhuizen

Smaken

Perfectie bestaat niet, maar Joppe is wel een perfectionist. Dat zie je terug in zijn keuken. “We werken met kleine gerechtjes, waardoor je heel ver in je smaken kunt gaan. Smaken van dichtbij en van over de hele wereld. Thais, Indisch, Nederlands, Frans, Spaans, je kunt het hier allemaal proeven. Mijn streven is niet om een ster te halen. Natuurlijk is die heel welkom als hij ons toekomt. En onze vermelding in de Michelin sterrengids, de 14 uit 20 punten in de Gault&Millau en een plek in de Lekker Top-500 zijn een mooie erkenning. Maar het gaat ons om de gasten, niet om de gidsen. We doen vooral wat we zelf heel leuk vinden. We hebben een eigen stijl, buiten de gebaande paden. De industriële omgeving, de relaxte sfeer en high end food. Mensen daarmee blij maken en zien dat ze bij ons terugkomen, daar doen we het voor! 

(oktober 2021)

De Noordkade: aan het werk

Vroeger zwoegden hier machines en arbeiders. Tegenwoordig is de Noordkade een culinaire en culturele hotspot, die volop voer voor verhalen biedt. In deze serie vertellen betrokkenen over werken op de Noordkade, toen en nu.