“De mensen maken het verschil”

-

Jack Monde, communicatieadviseur en woordvoerder

Een klassiek pianoconcert in een voormalig stookhok op een verlaten fabrieksterrein in 2010. Bij die gelegenheid zette Jack Monde voor het eerst voet op de Noordkade. En hij was meteen verkocht. “Ik was toen als PR-vrijwilliger betrokken bij Fabriek Magnifique en kunstgroep De Compagnie. Vanuit die rol rook ik voor het eerst aan de magie van de Noordkade. Bijvoorbeeld tijdens een theaterstuk op de voormalige aardappelzolder, met topacteur Henk van Ulsen. Indrukwekkend, wat een toffe plek was dit!”

Paraplu’s en driehonderd waxinelichtjes

In die periode liep het besluitvormingsproces over de herbestemming van het industriële erfgoedcomplex in Veghel nog volop. Het ontbreken van een evenementenvergunning weerhield creatievelingen er niet van de mogelijkheden van deze plek te verkennen. Jack over die illegale optredens: “Mensen begonnen het te vinden en werden hier geraakt. Bijvoorbeeld tijdens concerten van trompettist Eric Vloeimans en bandoneonist Karel Kraayenhof. In een nog verre van wind- en waterdichte koekbouw kwam ook de wereldberoemde cellist Pieter Wispelwey optreden. Buiten was het twintig graden onder nul. De cellist wilde zijn peperdure en kwetsbare instrument niet aan de kou blootstellen. Terrasheaters en driehonderd waxinelichtjes rond het podium boden uitkomst. Het werd een prachtig en intiem concert. Ondanks zijn eerdere optredens in Sydney, New York en Moskou, ervoer de muzikant dit ‘by far’ als de opvallendste plek waar hij ooit had gespeeld.”

Coöperatieve gedachte

Niet veel later werd Jack aangetrokken als communicatieadviseur voor de Noordkade. “Wat mij altijd heeft aangesproken is de coöperatieve gedachte waarop het ontstaan én de ontwikkeling van deze plek gebaseerd is. In een groep met allerlei verschillende kwaliteiten samenwerken aan één groter doel. De renovatie van het industriële complex is heel organisch verlopen. Op basis van de behoeften van de verschillende gebruikers werd steeds weer een nieuw stukje opgeleverd. Die betrokkenheid is heel belangrijk. De mensen die hier werken maken het verschil. Of dat nu als ondernemer, docent, horecamedewerker of receptionist is. Je moet hier met ziel en zaligheid in zitten.”

  • "Het is alsof het gebouw nog steeds met die energie is geladen. Dat voel je. Voor mij komen passie en professie echt samen op deze plek. Dit is en blijft toch wel mijn tweede thuis."
    Jack Monde

Pop-up café werd De Afzakkerij

In 2012 werd tijdens Fabriek Magnifique door vrijwilligers van De Compagnie een pop-up café gerealiseerd op de Noordkade. Dat café bleek zo succesvol dat het bleef en doorging als De Afzakkerij. "Een betere naam kon ik er niet voor bedenken!” aldus Jack. “Deze tafels van eiken planken en steigerpijpen maakten we indertijd voor het pop-up café en zijn hier gebleven. En die opvallende omgedraaide trechters als lamp aan het plafond. Dat zijn toch de mooiste kroonluchters die je je kunt bedenken! Normaal gesproken is hier vrijwel elke zondagmiddag live muziek. We geven met name regionale bands een podium. Bezoekers komen voor de gezelligheid en pikken ook de kunstexposities mee. We hebben wel zondagen gehad met vele honderden bezoekers én een wachtlijst voor bandjes. Deze formule van muziek, kunst en een biertje of wijntje werkt.”

Passie en professie

Het is duidelijk dat Jack helemaal op zijn plek is op de Noordkade. Waar komt dat gevoel vandaan? “Ik heb me hier altijd ontzettend thuis gevoeld. Ik ervaar een intrinsieke motivatie op deze historische plek vol verhalen. Veel mensen hebben hier vroeger gewerkt met de nodige bloed, zweet en tranen en stampende machines. Het is alsof het gebouw nog steeds met die energie is geladen. Dat voel je. Voor mij komen passie en professie echt samen op deze plek. Dit is en blijft toch wel mijn tweede thuis.”

(december 2021)

De Noordkade: aan het werk

Vroeger zwoegden hier machines en arbeiders. Tegenwoordig is de Noordkade een culinaire en culturele hotspot, die volop voer voor verhalen biedt. In deze serie vertellen betrokkenen over werken op de Noordkade, toen en nu.