Paaspop in Schijndel opent het festivalseizoen met honderdduizend bezoekers
Al decennialang is Paaspop in Schijndel de traditionele opener van het festivalseizoen. Het driedaagse evenement is een begrip en trekt meer dan 100.000 bezoekers. Kaarten zijn steevast binnen no-time uitverkocht. Wat in de jaren zeventig begon als feest in de lokale manege, is uitgegroeid tot een magisch meerdaags festival met internationale allure. Met meer dan tien podia en ruim 300 acts is Paaspop elk jaar weer een walhalla voor muziek- en festivalminnend publiek.
Wereldartiesten
Door de jaren heen traden vele wereldartiesten op bij Paaspop. The Prodigy, Iggy Pop en Triggerfinger kregen een groot podium op Schijndelse bodem. Maar ook Anouk, Bløf, Jett Rebel en Doe Maar uit eigen land waren grote publiekstrekkers. De eerste namen voor Paaspop 2024 zijn onlangs bekend gemaakt. Mensen die kaarten hebben bemachtigd kunnen zich verheugen op onder meer Tiësto, Editors en Acda & De Munnik. De aankleding van het uitgestrekte festivalterrein is betoverend mooi. Volop Las Vegas vibes in de Schijndelse weilanden. Het muziekaanbod op het tien hectare grote terrein is ongekend breed. En bezoekers kunnen overnachten op festivalcamping Paradise City.
Lokale sfeer
Ondanks de enorme groeispurt die Paaspop doormaakte, is de gemoedelijke sfeer gebleven. Voor veel vriendengroepen uit de regio is een bezoek aan Paaspop vaste prik. En buurtbewoners zijn nog steeds betrokken bij de organisatie. Zo kent elke festivalbezoeker boer Anton. Hij is hét gezicht en aanspreekpunt voor iedereen die een parkeerplek zoekt. Hij verandert zijn weilanden jaarlijks in een grote parkeerplaats en loodst bezoekers door zijn koeienstal richting het festivalterrein. En als daar auto’s vastlopen in de modder, dan helpt hij ze met de tractor weer op weg.
Hoe het begon
Op de website van Paaspop staat een interview met Piet van Esch, een van de grondleggers van het festival. Daar beschrijft hij hoe het idee ontstond om met Pasen een festival in de manege te organiseren. Het plan werd opgetekend op de achterkant van een sigarendoosje. Piet over die beginjaren: “Ik weet nog goed dat de Muziekkrant toentertijd schreef ‘Muziek in de paardenmest? Wat moet dat worden?’. Paaspop Festival 1979 werd bezocht door 2.500 muziekliefhebbers. We hadden maar gerekend op duizend bezoekers. Er stond één toiletwagen en we kochten en smeerden de broodjes frikandellen zelf. Kun je je dat nu nog voorstellen?!”
Mooiste moment
Piet vertelt dat hij de eerste en tweede editie van Paaspop nooit meer zal vergeten. “Net als de allereerste keer dat de Golden Earring bij ons optrad. Dat was voor ons een mijlpaal: dat deze rockband bij ons in de manege wilde spelen. En het optreden van Snowy White, dat we zo’n wereldact konden binnenhalen: fantastisch. Het mooiste moment was dat Snowy White na de show gewoon een pilsje met Dorus van de Oetelaar op een hekje ging drinken. Snowy White communicerend in perfect Engels, en Dorus met een platter dan plat Brabants accent met hier en daar een woordje dat op Engels leek. Wat altijd is behouden is de gemoedelijkheid van het festival en haar goede naam. Zowel backstage als frontstage zijn er mensen die al tientallen jaren komen.”
Organisator
Sinds begin jaren negentig zijn Chris Seijkens en Peter Sanders bestuurslid van Paaspop. Ze groeiden op in Schijndel, begonnen beiden als vrijwilliger bij het festival en staan nu al jaren aan het roer. Met een bevlogen team werken ze jaarrond aan de realisatie van het festival. De tijd dat ze zelf alle artiesten boekten, ligt ver achter hen. In de weken voorafgaand Paaspop zijn meer dan duizend mensen aan het werk rond het festivalterrein, van opbouw tot bewaking. En tijdens het festivalweekend zijn meer dan duizend vrijwilligers in touw. (Stichting) Paaspop werkt voor de organisatie van het festival samen met This Is Live Group. Dit in Schijndel gevestigde evenementenbedrijf kent een ontstaanshistorie vanuit Paaspop. This Is Live organiseert ook events als Extrema Outdoor, Wish en Solar en is een van de grootste eventorganisatoren van Nederland.
(december 2023)