Muzikale buren organiseren Rock am Ringoven
Lekkere muziek, koele pilsjes, knapperige friet en veul gezelligheid. Het is een treffende omschrijving van het jaarlijkse Rock am Ringoven. Het begon allemaal met een aantal muziekminnende buren aan de Ringoven in Mariaheide. En met die toepasselijke naam die al een tijdje in hun hoofd zat. Zo ontstond in 2013 de eerste editie van Rock am Ringoven, met een knipoog naar het grote Duitse festival. In 2024 staat alweer de tiende editie op het programma.
Behoorlijk honkvast
Op een speelveld aan de rand van het dorp zijn mannen druk in de weer met de opbouw van twee grote tenten. ‘Bertjes Wij’ wordt zoals elk jaar omgetoverd tot festivalterrein. John van Boxmeer en Mark Donkers zijn bezig met het podium en maken even tijd voor koffie. Samen met enkele buren organiseren ze het festival. “We vormen een bandje en komen elke week bij elkaar. Van muziek maken komt weinig terecht. Er is wel volop bier, chips en regelwerk. Met een paar avonden rondbellen is er al veel voor elkaar. Tentenbouwers, brouwer, toiletten, we zijn behoorlijk honkvast qua partijen waarmee we werken.”
Eigenlijk vanzelf
Met de bands wordt juist volop gevarieerd. Tijdens de eerste editie stonden uitsluitend bandjes op het podium waarin minimaal één bewoner van de Ringoven speelde. Nu staan er elk jaar andere acts op het programma. Het vinden van de juiste bands gaat eigenlijk vanzelf, legt Mark uit: “Wat vinden we zelf leuk, wat komen we tegen. Dit jaar legden we als eerste Brucified vast en daar zijn we omheen gaan bouwen. Ik kijk ook uit naar Rick de Leeuw. En we hebben een Heise afsluiter. De zangeres van Stormz was hier bij de tweede editie ook al van de partij. Nieuw dit jaar is de indeling van het festivalterrein. Straks schijnt de ondergaande zon tot achterin de tent, tot aan de bar."
Jong geleerd
Zo’n duizend bezoekers komen jaarlijks af op het festival. Verder groeien is geen ambitie. Het moet wel leuk blijven, geven de mannen aan. “Groter hoeft niet. Beter mag altijd. Veel mensen die hier eenmaal zijn geweest blijven terugkomen. Het is eigenlijk een grote reünie. Ik hoorde laatst iemand vertellen dat hij zijn verjaardag had verzet omdat iedereen naar Rock am Ringoven ging. Dat is toch wel mooi om te horen. Het is leuk als andere mensen komen. Maar, het blijft wel gewoon ons buurtfeestje,” zegt Mark met een knipoog. Bij een buurtfeest hoort ook een middagprogramma voor de kinderen. Samen met de Hippe Gasten (“een vette rockshow die knalt, giert en brult”) trappen de jongsten het festival af.
Vrijwilligers
Komen de mannen tijdens het festival zelf ook toe aan genieten van die lekkere muziek, koele pilsjes, knapperige friet en veul gezelligheid? Mark lacht: “Voor ons is het vooral heel hard sjouwen. Als de laatste bezoekers de poort uitgaan, dat is altijd een mooi moment. Elkaar aankijken en voelen, dit was echt vet!” Later volgt nog het vrijwilligersfeest, legt John uit. “Dat is eigenlijk het échte buurtfeest, met de ruim honderd vrijwilligers die Rock am Ringoven mogelijk maken. Veel mensen bieden hun hulp aan, mensen uit de straat of de rest van het dorp. Dat is mooi. Van schone wc’s tot goed gekoeld bier, het is allemaal belangrijk. We maken het festival echt samen.”
(mei 2023)