Crole Natuurrund: kwaliteit uit natuurgebieden
Als je door de Vresselse bossen of langs de Dommel bij Nijnsel wandelt, dan kun je ze zomaar tegenkomen. Hier grazen de natuurrunderen van vleesveehouder Leon Moonen. Voor de eigenaar van de Crole Hoeve is natuurinclusieve landbouw volledig vanzelfsprekend: “Ik weet niet anders, we doen dit al meer dan dertig jaar. Met respect en passie voor de dieren en voor de natuur maken we mooi vlees.”
Jong geleerd
Leon’s passie voor de natuur en voor dieren is hem met de paplepel ingegoten. Als jongetje van vier jaar kreeg hij van zijn vader zijn eerste koe. “Mijn zus was bezig met paarden, maar ik wilde dat niet. Het ras van mijn koe koos ik zelf: een Limousin. Vanaf toen is mijn vader met dit ras gaan fokken. Mijn oma had ook al gevoel voor goede runderen. Zie je die foto daar aan de wand? Ze staat trots met een van haar koeien voor de camera, ergens in de jaren dertig van de vorige eeuw.”
Langzaam rijpen
Inmiddels werkt Leon in zijn bedrijf met tientallen runderen van verschillende rassen. Alleen in de winterperiode staat zijn veestapel bij de boerderij. Op stal of in de wei. De rest van het jaar grazen de dieren in de natuur. Ze zijn stuk voor stuk imposant en robuust. De grote roodbruine Limousins komen van oorsprong uit een hooggelegen gebied in Frankrijk. De hoornloze donkerharige Galloways zijn wat kleiner van stuk en komen oorspronkelijk uit Schotland. Net als de Schotse hooglanders, met hun kenmerkende lange roodbruine vacht en grote hoorns. Leon vertelt: “We hebben natuurlijke kuddes. Kalfjes blijven altijd bij de koe zolang ze melk drinken. Het dier gaat vanzelf steeds meer gras eten en minder drinken. Kunstmest en antibiotica zijn bij ons taboe. Door hun natuurlijke voeding groeien de runderen een stuk langzamer. En dat proef je: langzaam gerijpt vlees heeft meer smaak.”
Natuurbeheer
In de omgeving van zijn Crole Hoeve werkt Leon nauw samen met Staatsbosbeheer. “Elk jaar opnieuw zijn we in gesprek met de ecoloog over wat het gebied nodig heeft. We kijken welke rassen en aantallen bijdragen aan meer biodiversiteit. Zo grazen langs de Dommel Limousins en Galloway runderen. Daar streven we naar bloemrijk grasland, meer insecten en goede omstandigheden voor broedvogels. De Vresselse bossen vroegen om iets anders. De vele bomen veroorzaakten daar een laag waterpeil in de poelen. De habitat van onder meer de heikikker kwam in gevaar. Rond het water zijn bomen gekapt en nu grazen hier Schotse hooglanders. De dieren houden de oevers vrij, ze eten onder meer jonge boomscheuten. En in hun hoefafdrukken in de poelen leggen de kikkers weer eitjes.”
Ervaren en proeven
Ben jij nieuwsgierig geworden naar het vlees van Crole Natuurrund? Leon levert rechtstreeks aan horecazaken in de regio. bijvoorbeeld De Beleving en Odile in Sint-Oedenrode. De samenwerking met chefs en vakmensen met liefde voor hun ambacht zie je ook terug bij de BBQ workshops. Die worden georganiseerd bij het smaaklokaal van de Crole Hoeve. Leon vertelt bevlogen: “Er zit zoveel mooi vlees aan een koe. En daar kun je zoveel mooie gerechten mee maken. Dat laten we mensen graag ervaren. Van uitbenen tot samen aan tafel, onder begeleiding van een ervaren slager en pitmaster. Elk weekend zitten we hier vol. De deelnemers komen uit het hele land, en van daarbuiten.
Duurzaam vlees
Belangstelling uit het buitenland heeft de Crole Hoeve ook vanwege de aansprekende toekomstplannen. Het doel: zo duurzaam mogelijk vlees maken. Leon is koploper op het gebied van kweekvlees. Hij legt uit uit: “Het is tegenwoordig mogelijk om kwaliteitsrundvlees te produceren zonder dat er dieren geslacht worden. Daarvoor wordt pijnloos een gram vlees uit de bil van de koe gehaald. In een gecultiveerde omgeving groeien de dierlijke cellen uit tot duizenden kilo’s volwaardig vlees. Komend jaar vinden bij onze partner Mosa Meats in Maastricht de eerste proeverijen met kweekvlees plaats. Vlees van levende dieren dus. Een nieuwe stap in de evolutie van vee fokken, met een betere toekomst voor natuur, mens en dier.”
(december 2023)