Imkerij De Linde: honing puur natuur
Voor heerlijke biologische honing kun je perfect terecht in Olland. Marcus Mesu en Mirjan Hendriks van Imkerij De Linde zijn jaren geleden speciaal voor hun bijen naar hier verhuisd. In deze natuurrijke omgeving met veel biodiversiteit is het goed toeven voor de gevleugelde honingmakers. Het vriendelijke Brabantse stel verdient de kost met hun imkerij en dat is behoorlijk uniek.
Honing en bestuiving
“Eigenlijk zijn we de grootste werkgever van Nederland. Niemand heeft zoveel werksters als wij,” grapt Marcus. “We hebben momenteel zo’n tweehonderd bijenvolken. In totaal zijn dat vijftig miljoen bijen. We mogen onze kasten plaatsen bij particulieren en grondeigenaren in de omgeving. De bijen maken hier op jaarbasis 1500-2000 kg honing. Daarmee vullen we elk jaar ongeveer vierduizend potjes. Ook reizen we met onze volken naar tuinders, om hun gewassen te bestuiven. Dat doen we bijna het hele jaar door, zeker in de kassen. De meeste mensen realiseren zich niet dat 85% van de groenten en het fruit voor de bestuiving afhankelijk is van bijen. De schappen in de supermarkt zouden zonder bijen een stuk leger zijn.”
Fascinatie voor de natuur
Marcus groeide op in Zijtaart en was al jong met bijen in de weer. “Als klein menneke was ik al gefascineerd door de natuur. Dan zat ik bijvoorbeeld bij een mierenhoop te kijken, naar alles wat daar gebeurde. Als twaalfjarige had ik mijn eerste twee bijenvolken. Dat liep toen niet goed af. Ik had nog te weinig kennis en miste een mentor. Jarenlang stonden de bijenkasten ongebruikt op zolder. Als ik daar kwam rook ik de bijen nog steeds. De lekkere geur van propolis (door bijen verzamelde en gemaakte ontsmettende kithars) bleef lang hangen.” De avontuurlijke Marcus woonde als twintiger in Brazilië en Luxemburg en keerde daarna terug naar Nederland. Hier laaide de passie voor het imkeren weer op. Hij begon hobbymatig met twee bijenvolken en al gauw werden dat er zeventien. De groei zette echt door toen hij de bestuiving en daarna de handel van een imkerij in midden Brabant kon overnemen.
Kinderen van de zon
In de loop der jaren bouwde de Ollandse imker een schat aan kennis en ervaring op. Hij vertelt graag over zijn liefde voor het ambacht en de natuur. “Veel soorten solitaire bijen en hommels worden met uitsterven bedreigd. Herstel van de biodiversiteit is heel belangrijk. De honingbij die wij houden is een gedomesticeerd dier, in tegenstelling tot de wilde bijen. Ik noem bijen ook wel kinderen van de zon. Planten zijn als het ware nectarfabriekjes. Ze maken nectar van water en zonlicht (fotosynthese). Met hun geurige en kleurrijke bloemen lokken ze bijen naar zich toe. Die maken honing van de nectar. Van april tot juli verzamelen onze bijen de meeste nectar. De honing die we oogsten uit de bijenkasten is puur natuur. We voegen daar niets aan toe.”
-
-
-
Ollandse streekproducten
Olland Royal honing, honingbier gebrouwen bij de Gasthuishoeve met eigen honing, ambachtelijk gemaakte kaarsen van bijenwas en nog veel meer fijns is verkrijgbaar bij Imkerij De Linde.
Proef de honing van hier
Imkerswinkel
De winkel van Imkerij De Linde is het domein van Mirjan. “Natuurlijk is onze eigen honing hier volop verkrijgbaar. Honing is erg lekker en heel gezond. Voor mensen met hooikoorts kan het ook nog eens verlichting bieden. Door het eten van ongefilterde honing uit eigen land bouw je weerstand tegen pollen op. We maken ook op ambachtelijke wijze kaarsen van bijenwas. En we verkopen verzorgingsproducten waarin onder andere honing, bijenwas, propolis en koninginnengelei is verwerkt. En, we hebben een groot assortiment artikelen voor imkers. Van kasten tot kleding, van gereedschap tot boeken. We hebben veel kennis in huis. Mensen krijgen altijd een eerlijk advies van ons.”
Zelf proeven
Benieuwd naar de honing van Imkerij De Linde? Bezoek de webwinkel of bezoek Marcus en Mirjan aan huis. Dat kan tijdens de afhaaltijden op woensdag van 13.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur. Adres: Pastoor Smitsstraat 27 in Olland. Ook elders in de omgeving vind je hun mooie producten. Bijvoorbeeld bij Het Roois Kaashuis en streekwinkel ‘t Dommeldal.
(juli 2023)