"Toen ik deze foto zag werd ik knettergek"

Geschiedenisdocent Dirk Paagman, geboren en getogen in Schijndel, schreef het diepgravende boek De Bevrijders van Schijndel. Daarin zijn vele foto’s uit de oorlogsjaren verzameld. In zijn zoektocht naar beeldmateriaal stuitte de schrijver op een wel heel bijzondere foto.

[Dit verhaal verscheen ook in het Magazine 80 jaar vrijheid - herdenken en vieren in Meierijstad, september 2024.]

De inwoners van Schijndel gaan in september en oktober 1944 gebukt onder de Granaatweken. Nabijgelegen dorpen als Sint-Oedenrode, Eerde en Veghel waren al bevrijd tijdens Operatie Market Garden. Schijndel bleef echter in Duitse handen en lag wekenlang in de frontlinie. Duizenden inwoners schuilen in kelders of vinden een veilig heenkomen in buurdorpen.

Gasthuis Lidwina

In Huize Lidwina aan de Boschweg blijven de Zusters van Liefde op hun stek. De Duitse bezetter heeft in dit zieken- en verpleeghuis een hospitaal ingericht voor hun gewonden. Dit belet de dappere zusters niet om in het diepste geheim ook Amerikaanse gewonden onderdak te bieden. Geallieerde piloten en bemanningsleden van in de buurt neergekomen (zweef)vliegtuigen worden stiekem door omwonenden naar Huize Lidwina gebracht. Daar worden ze onder aanvoering van moeder-overste zuster Veronica verzorgd. De Duitsers verzorgen ook enkele gevangen genomen Amerikaanse gewonden, waaronder zweefvliegtuigpiloot George Brennan. Hij stortte neer bij de Beek in Gemonde.

Bevrijders van Schijndel

Na vier zenuwslopende weken breekt maandag 23 oktober 1944 aan. Eindelijk zijn daar de bevrijders van Schijndel: de Britse 51st Highland Division met de 5th Black Watch trekt door de straten. Vele decennia later krijgt historicus en schrijver Dirk Paagman de foto onder ogen die op deze bevrijdingsdag bij Huize Lidwina werd gemaakt. “Toen ik deze foto zag werd ik knettergek! Het beeld is haarscherp en er komt zoveel op samen. Piloot George Brennan (met krukken) praat met andere Amerikaanse Airborne militairen die hier verborgen zaten. Zie je de Screaming Eagle op hun uniform? Hun haren zijn netjes gekamd. Een heel mooi contrast met de gehelmde Britse bevrijders. De bajonetten zitten nog op hun geweer. Je herkent de soldaten van de 5th Black Watch aan de kruis patch op hun uniform. Dit is de enige bekende foto van onze bevrijders in Schijndel op deze unieke dag.”

Moed en hulpvaardigheid

Het door de veteranen van de 51st Highland Division geschonken monument aan de Rooiseweg/Structuurweg herinnert aan de bevrijders van Schijndel. En in het Veronicapark staat het beeld De Kloek. Het herinnert aan de bescherming die de zusters van het Lidwinaklooster tijdens de Tweede Wereldoorlog boden. Tijdens de onthulling in 1984 sprak piloot George Brennan op ontroerende wijze zijn diepe dank uit. Hij roemde de moed en hulpvaardigheid van de zusters, die hun eigen leven in de waagschaal legden voor hem en vele anderen.