Ter herinnering aan onze lieveling

-

Joke van Os ☆ 21 mei 1940 Wijbosch † 26 maart 1945

Het is voorjaar 1945. Het zuiden van Nederland wordt – na intensieve oorlogsjaren – opgebouwd. De bevrijding in het najaar van 1944 is in de omgeving van Schijndel niet zonder slag of stoot verlopen. De verwoesting is groot, maar de veerkracht van de inwoners des te groter.

Zo ook bij het gezin van Martinus van Os in Wijbosch. Het gezin heeft veel te verduren gehad. In 1943 hebben ze afscheid moeten nemen van hun jonge moeder Maria. Martinus blijft achter met zes kinderen: Mariet, Harrie, Jeanne, Annie, Albert en Joke. Ten tijde van de bevrijding wordt de boerderij door de Duitsers ingenomen. Het gezin vlucht via Heeswijk en Loosbroek naar uiteindelijk Mariaheide, waar ze tijdelijk in verschillende gezinnen worden ondergebracht.

Maar nu, in het voorjaar van 1945, gloort er weer hoop. Middels de wederopbouw wordt Wijbosch langzaam maar zeker weer een bewoonbaar dorp en worden de akkers geploegd. Harrie – oudste broer van Joke - vertelt wat er op de 26e maart gebeurde.

“Je weet wel, waar nu de Karwei in Schijndel staat. Daar lag vroeger onze grond, ‘De Glorie’ genaamd. Ik was daar samen met ons pap de grond aan het ploegen. In de middag kwamen mijn zussen en broers eten brengen op het veld. Zo ging dat in die tijd. Mijn jongste broertje Joke was er ook bij en we zagen dat hij iets van de grond opraapte, met een enorme knal als gevolg. Ons pap was in alle staten, want het was meteen duidelijk dat de situatie heel ernstig was. Een jeep van de wederopbouw schoot te hulp, maar het mocht niet meer baten. Joke overleed ter plaatse aan de verwondingen van een landmijn. Voor de ogen van mijn vader, broer en zussen.”

  • Het herinneringsmonumentje en het originele grafje van Joke van Os in Wijbosch.

Daags voor Pasen, is Joke in het bijzijn van het gezin en een aalmoezenier begraven op de Rooms Katholieke Begraafplaats in Wijbosch. Het verdriet bij Martinus en de broers en zussen is intens en de herinneringen aan Joke zijn pijnlijk en tegelijkertijd ook dierbaar. Van tastbare herinneringen is geen sprake. ‘Het verhaal’ rond zijn sterven, een prentje en zijn graf zijn de enige bezittingen. Des te pijnlijker is het om jaren later te ontdekken, dat het grafje van Joke onbedoeld is geruimd. Een herinneringsmonumentje wordt geplaatst om hiermee het leed te verzachten en om ‘het verhaal’ van Joke levend te houden.

Nu, bijna 80 jaar later, leeft Joke nog altijd voort in ons, de familie van Joke. Juist met het doorgeven van zijn verhaal, voelen we nog altijd wat oorlog doet en voelen we de kwetsbaarheid van het leven. Door zijn verhaal te blijven vertellen, houden we hem voor altijd dichtbij.

Lindy Timmers – Van Os deelde het verhaal van haar oom Joke. Ze vertelt: “Het verhaal over Joke mag misschien kort zijn – letterlijk omdat hij slechts enkele jaren oud is geworden en figuurlijk, omdat we weinig informatie over hem hebben – maar de impact is nog altijd groot. In de afgelopen paar jaren overleden zijn drie zussen en vorig jaar is ook mijn vader Harrie overleden. Joke wordt bij ieder afscheid steevast genoemd. Al met al betekent dit dat wij – de nieuwe generatie – het verhaal door mogen en moeten vertellen. Op deze manier geven ook wij de vrijheid door.”

Augustus 2024