Vrijheid is alles
In Meierijstad worden sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vluchtelingen opgevangen. In juni woonden er 576 Oekraïners op allerlei plekken in Meierijstad. Karyna Kutova is één van hen. Zij vertelt haar verhaal.
[Dit verhaal verscheen ook in het Magazine 80 jaar vrijheid - herdenken en vieren in Meierijstad, september 2024.]
“Vrijheid is alles. Dat je niet in angst hoeft te leven. Je een huis en eten hebt en het belangrijkste… dat je kinderen veilig zijn”, dit is wat vrijheid betekent voor Karyna Kutova (37). Twee jaar geleden vluchtte zij, samen met haar man en twee dochters (nu 12 en 6) en hun pasgeboren zoontje naar Nederland. De stressvolle reis met de auto duurde een week, niet wetende wat ze te wachten stond. Daar blijven was geen optie. Karina had haar eigen zaak, een bar in Charkov. Deze stad werd flink gebombardeerd. Van haar bar is niets meer over.
Liefdevol opgevangen
“Het moment dat we bij de opvanglocatie, het voormalige klooster van de Zusters Franciscanessen in Veghel, arriveerden, vergeet ik nooit meer. We werden zo liefdevol opgevangen. Er was een bed, er was eten en we voelden ons welkom. Iedereen was zo hartelijk. Ik moest er om huilen. Ook onze hond was welkom. Door de stress had hij al dagen niet meer geslapen, maar hij kwam tot rust op zijn nieuwe plek. Er was zelfs eten voor hem.”
Iets bijdragen
Met haar kinderen gaat het goed. Ze gaan naar school, sporten en hebben vriendjes en vriendinnetjes. Zowel Karyna als haar man hebben werk gevonden en wonen tijdelijk in een huis in Schijndel. Ze voelen zich al aardig ingeburgerd.
Ze vinden het belangrijk om iets bij te dragen aan de maatschappij. Echte zorgen heeft ze voor nu niet, alhoewel ze wel graag wil weten wat over een jaar gebeurt als de tijdelijke bescherming in Nederland afloopt. Ze vindt dat de opvang in Meierijstad een voorbeeld is voor meer gemeenten.
Geen oorlog, geen mensen die sterven door geweld; dát is haar grote droom. Karyna vindt het heel mooi dat wij aandacht besteden aan tachtig jaar vrijheid, want vrijheid is niet vanzelfsprekend.
Lees meer oorlogsverhalen uit Meierijstad
-
Geschiedenislessen komen tot leven
Geschiedenislessen komen tot levenIn groepjes fietsen leerlingen van het Elde College door Eerde, Sint-Oedenrode en Schijndel. Ze zijn door hun geschiedenisdocent op pad gestuurd. "Hoe persoonlijker de verhalen, hoe enthousiaster de leerlingen."
-
Een onderbelicht verhaal
Een onderbelicht verhaalMeer dan 800 Ollanders verlieten in de nadagen van de oorlog op last van de Duitsers huis en haard. Wie het waagde om terug te keren wachtte een kogel. Een onderbelicht stukje dorpshistorie.
-
De bevrijders van Schijndel
De bevrijders van SchijndelDirk Paagman schreef het diepgravende boek De Bevrijders van Schijndel. In zijn zoektocht naar beeldmateriaal stuitte hij op een wel heel bijzondere foto, gemaakt bij Huize Lidwina. "Toen ik deze foto zag werd ik knettergek."
-
Vuurgevecht bij 't Hurkske
Vuurgevecht bij 't HurkskeErp, vrijdag 22 september 1944. De Duitse luitenant Heinrich Schönemann beschrijft in een brief het landschap rond ‘t Hurkske. “Idyllisch, bijna als in een droom. Een groter contrast met de oorlog bestaat niet.”
-
Ik voel me geen held
Ik voel me geen heldRuud Geboers uit Sint-Oedenrode is tweemaal uitgezonden naar Afghanistan. "De plek waar je opgroeit is van groot belang voor wat je denkt en wat je beweegt. Het is goed om je dat te realiseren."
-
We zijn sámen de samenleving
We zijn sámen de samenlevingMichiel Janssen en Annelies Fleuren gingen op uitzending naar Afghanistan. "Er zijn zoveel dingen waar je eigenlijk niet over nadenkt, die totaal niet vanzelfsprekend zijn voor zoveel mensen. Dat is ook wel een beetje confronterend."
-
De loopgraven lagen achter ons huis
De loopgraven lagen achter ons huisAls jong meisje maakt Tilly van der Vleuten-Hellings (89) uit Schijndel de oorlog bewust mee. Duitsers die door de straat marcheren, granaten die fluitend over je hoofd vliegen en boerderijen die in brand staan. De beelden staan op haar netvlies.
-
Historie op je bord
Historie op je bordBedenk een eigentijds gerecht met producten die in de oorlogsjaren ‘op de bon’ waren, of gemakkelijk verkrijgbaar. Met die opdracht ging chefkok Sietse Blummel aan de slag.
-
Piloten in de Pompstraat
Piloten in de PompstraatHet is een opvallende speling van het lot: een schilderende Engelse militair die als onderduiker een schuilplaats vindt bij een Schijndelse kunstenaar. Wat schreef Leslie Dowson later in een brief aan Jan Heesters?
-
Emotionele ervaring aan beide kanten van de oceaan
Emotionele ervaring aan beide kanten van de oceaanOperatie Market Garden is in volle gang. De zesjarige Martin woont in Sint-Oedenrode en treft tijdens het buitenspelen een Amerikaanse soldaat in een schuttersput. De bijzondere ontmoeting zal hem zijn hele leven bij blijven.