"Het heeft me dat schooljaar vier taarten gekost"

-

Hoe persoonlijker de verhalen, hoe enthousiaster de leerlingen

In september en oktober kom je ze tegen in Eerde, Sint-Oedenrode en Schijndel. Op de fiets, in kleine groepjes. Bij de molen, het kasteel en klooster. Op bruggen, kerkhoven en de Vlagheide. Het zijn leerlingen van het Elde College, derde klas vwo/havo. Ze zijn door geschiedenisdocent Johan van Geffen op pad gestuurd. Na een lesreeks over Operatie Market Garden en de Granaatweken testen ze hun kennis in het veld. Op de plekken waar een stuk tastbare wereldgeschiedenis ligt. En waar ook de wortels van hun docent liggen. Zijn ouders maakten in hun kinderjaren de gebeurtenissen in 1944 mee.

[Dit verhaal verscheen ook in het Magazine 80 jaar vrijheid - herdenken en vieren in Meierijstad, september 2024.]

Het beklijft echt

In een speciale app beantwoorden de leerlingen vragen en ze kraken de code van het spel. Het enthousiasme van docent Van Geffen en zijn gamification onderwijs werken aanstekelijk. “Met eigen ogen zien waar iets heeft plaatsgevonden geeft je het gevoel dat je er zelf bij was. Als ik de klas vertel dat ze moeten gaan fietsen dan hebben ze daar geen zin in. Maar bij de eerste opdracht begint het al leuk te worden. En wat ze leren beklijft echt. De toets na afloop van de opdrachten wordt heel goed gemaakt. Ze vertellen ontzettend veel details over wat hier is gebeurd.”

Wie was Alex?

Hoe persoonlijker verhalen worden, hoe enthousiaster de leerlingen erin duiken. Johan vertelt ze bijvoorbeeld over de Rooise Martin en de Amerikaanse Alex. Die twee ontmoeten elkaar in september 1944, niet ver van kasteel Henkenshage in Sint-Oedenrode. De zesjarige Martin ontdekt daar soldaat Alex, verdekt opgesteld in een schuttersput. De nieuwsgierige jongen krijg blikjes met kant en klaar eten van de vriendelijke soldaat. Enige tijd later ziet Martin een kar voorbijkomen, met daarop lichamen van gesneuvelde soldaten. Alex is een van hen. De jonge Martin zal deze ontmoeting nooit meer vergeten. Het maakt grote indruk.

Flabbergasted

Zoek uit wie Alex was. Met die opdracht stuurde Johan zijn leerlingen op pad. De docent legt uit: “Zelf had ik al veel over Alex ontdekt. Maar ik had nog geen foto van hem. Ik beloofde een slagroomtaart als iemand die kon vinden. Ik was flabbergasted toen de eerste leerling daadwerkelijk met een foto aankwam. Het heeft me dat schooljaar vier taarten gekost”, lacht de bevlogen docent. Hij heeft het er graag voor over. Zijn leerlingen steken veel op van de speurtocht. Dankzij deze vondst legt Johan contact met de familie van Alex. Afgelopen kerst voerde de inmiddels 86-jarige Martin een skypegesprek met hen. Een emotionele en hartverwarmende ervaring aan beide kanten van de oceaan.

Contextrijk leren

Zoektochten naar onbekende soldaten. Opgravingen van kogelhulzen en granaatscherven. En de ontvangst van allerlei gastsprekers in de klas, van helikopterpilote tot re-enactor. Geschiedenislessen komen bij het Elde College volop tot leven met contextrijk leren. Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Martin en Alex? Ook dit verhaal vind je op www.meierijstadherdenkt.nl.