De Duitse badjuffrouw en het boekenwinkeltje

1933. Het jaar waarin Hitler werd benoemd tot Rijks­kanselier van Duitsland en de nationaalsocialisten aan de macht kwamen. In dat zelfde jaar trouwde de Duitse Paula Pottgiesser uit het Westfaalse Borken met Arnold van den Hoogenhoff uit Veghel. Arnold was eigenaar van het onopvallende boekenwinkeltje ‘Arnolds boeken’ in de Molenstraat in Veghel. De kordate Paula vond al snel een baan als badjuffrouw in het Veghelse gemeente zwembad, waar zij bekend stond als ‘de Badkaat’.

Ondertussen werd in Paula’s vaderland de Joodse bevolking steeds meer in het nauw gedreven. Tijdens Kristallnacht (november 1938) was Paula’s broer in het dorp Gemen ooggetuige van de tegen de Joden gerichte terreur. Ontzet over deze gebeurtenissen besloot hij zijn Joodse landgenoten te helpen. Hij smokkelde ze de grens over bij Winterswijk, van waaruit ze verder werden geholpen. Onder andere door Paula en Arnold, die de Joodse vluchtelingen in hun huis opvingen...

75 verhalen

Je leest het hele verhaal van Paula op de website van Brabant Remembers. Het maakt onderdeel uit van een serie van 75 levensveranderende persoonlijke oorlogsverhalen die door de provincie Noord-Brabant zijn verzameld in het kader van 75 jaar vrijheid. Boekentip: Brabant, brug naar vrijheid, 75 persoonlijke levensveranderende oorlogsverhalen. 

Sleutelscènes

Ontwerper Rocco Verdult vatte elk verhaal samen in een maquette met zijn project Stillleven, sleutelscènes van 75 Brabantse oorlogsverhalen. De maquette van de Veghelse Molenstraat met het boekenwinkeltje is te zien in de Bibliotheek in Veghel.

Verzetsherdenkingskruis

Arnolds boekenwinkeltje bestond tot 1971, waarna het onopvallende pandje onder de sloophamer verdween. Paula was nog lange tijd een vertrouwde verschijning als de Badkaat van het gemeentezwembad. In 1984 ontvingen Paula Pottgiesser en haar man het verzetsherdenkingskruis voor hun heldendaden.