Het dagboek van Hanneke
"Ik ben Hanneke, ik ben Joods en daar houden de Duitsers niet van. Als ze me vinden, schieten ze me dood en tante Joske en oom Jan ook. Dus moet ik liegen en mag ik me niet vergissen. Nooit!" In 2019 kwam het boek Hannekelief van auteur André van der Linden uit. Hij schreef het boek toen hij ontdekte dat Hanneke Gelderblom-Lankhout ook in zijn dorp Mariaheide ondergedoken had gezeten. Het boek leert kinderen wat het is wanneer je moest onderduiken. Het gevoel dat je alles kwijt raakt, altijd moet liegen en alleen angst overhoudt. Jan Terlouw schreef een voorwoord.
Over het boek
Hanneke mag ‘uit logeren’. Maar leuk is het logeerpartijtje niet, want ze wordt van het ene naar het andere onderduikadres gestuurd. ‘Het is een Jodinneke!’, roept de buurvrouw en weg moet ze, keer op keer. Tot ze in een klein katholiek en samenspannend Brabants dorpje weer een gewoon meisje mag zijn. Maar net in dat kleine dorpje Eerde landen op 17 september 1944 Amerikaanse parachutisten en wéér moet Hanneke vluchten voor haar leven.
Ik voel hoe mijn stem trilt
Een fragment uit het boek: "Het schieten houdt niet op. En ik hoor explosies. Tante Joske kijkt naar oom Jan. Zullen we maar in de kelder gaan zitten? Oom Jan knikt. Ik was er al bang voor, zegt hij. Komen de Duitsers terug? Ik voel hoe mijn stel trilt. Ik hoop het niet Hanneke, maar als het om de bruggen in Veghel gaat en de Duitsers zitten in Schijndel, dan zitten we hier in d'Eerd er precies tussenin."
Bekijk de korte video over Hannekelief op het YouTube kanaal van de gemeente Meierijstad.
Lees meer oorlogsverhalen uit Meierijstad
-
Geschiedenislessen komen tot leven
Geschiedenislessen komen tot levenIn groepjes fietsen leerlingen van het Elde College door Eerde, Sint-Oedenrode en Schijndel. Ze zijn door hun geschiedenisdocent op pad gestuurd. "Hoe persoonlijker de verhalen, hoe enthousiaster de leerlingen."
-
De bevrijders van Schijndel
De bevrijders van SchijndelDirk Paagman schreef het diepgravende boek De Bevrijders van Schijndel. In zijn zoektocht naar beeldmateriaal stuitte hij op een wel heel bijzondere foto, gemaakt bij Huize Lidwina. "Toen ik deze foto zag werd ik knettergek."
-
Een onderbelicht verhaal
Een onderbelicht verhaalMeer dan 800 Ollanders verlieten in de nadagen van de oorlog op last van de Duitsers huis en haard. Wie het waagde om terug te keren wachtte een kogel. Een onderbelicht stukje dorpshistorie.
-
Vuurgevecht bij 't Hurkske
Vuurgevecht bij 't HurkskeErp, vrijdag 22 september 1944. De Duitse luitenant Heinrich Schönemann beschrijft in een brief het landschap rond ‘t Hurkske. “Idyllisch, bijna als in een droom. Een groter contrast met de oorlog bestaat niet.”
-
Ik voel me geen held
Ik voel me geen heldRuud Geboers uit Sint-Oedenrode is tweemaal uitgezonden naar Afghanistan. "De plek waar je opgroeit is van groot belang voor wat je denkt en wat je beweegt. Het is goed om je dat te realiseren."
-
Vrijheid is alles
Vrijheid is allesIn Meierijstad worden sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vluchtelingen opgevangen. In juni woonden er 576 Oekraïners op allerlei plekken in Meierijstad. Karyna Kutova is één van hen.
-
We zijn sámen de samenleving
We zijn sámen de samenlevingMichiel Janssen en Annelies Fleuren gingen op uitzending naar Afghanistan. "Er zijn zoveel dingen waar je eigenlijk niet over nadenkt, die totaal niet vanzelfsprekend zijn voor zoveel mensen. Dat is ook wel een beetje confronterend."
-
De loopgraven lagen achter ons huis
De loopgraven lagen achter ons huisAls jong meisje maakt Tilly van der Vleuten-Hellings (89) uit Schijndel de oorlog bewust mee. Duitsers die door de straat marcheren, granaten die fluitend over je hoofd vliegen en boerderijen die in brand staan. De beelden staan op haar netvlies.
-
Historie op je bord
Historie op je bordBedenk een eigentijds gerecht met producten die in de oorlogsjaren ‘op de bon’ waren, of gemakkelijk verkrijgbaar. Met die opdracht ging chefkok Sietse Blummel aan de slag.
-
Piloten in de Pompstraat
Piloten in de PompstraatHet is een opvallende speling van het lot: een schilderende Engelse militair die als onderduiker een schuilplaats vindt bij een Schijndelse kunstenaar. Wat schreef Leslie Dowson later in een brief aan Jan Heesters?